Investtech-forskning: Så kallade lottoaktier har statistiskt gett dålig avkastning - var försiktig med dessa.

Publicerad 2020-06-08

Aktier som fluktuerar mycket och där potentialen för stor uppsida är stark, kan ge ordentlig avkastning om man lyckas. Om du vill kunna fördubbla dina pengar på en vecka eller månad är det de aktierna du behöver handla. Investtechs forskning visar dock att dessa aktier i genomsnitt har utvecklats mycket dåligt. I denna artikel presenteras vad nya forskningsresultat säger om den statistiska utveckling för s.k. lottoaktier.

Lottoaktier är en term för aktier vars kurs fluktuerar mycket, där priset drivs av nyheter av avgörande betydelse för företaget. Exempel är Norwegian Air Shuttle, Scandic Hotels Group och Kongsberg Automotive, som alla hade stora ekonomiska utfodringar våren 2020. Andra exempel är Cell Impact, Oncology Venture och Kancera, där potentiella gigakontrakt, pågående forskning eller teknologiutveckling betyder mycket för värderingen.

Om du vill ha möjlighet att fördubbla dina pengar på en vecka är det sådana här aktier du bör köpa. De kan fördubblas, men också halveras, eller till och med gå i konkurs. Den klassiska ekonomiska teorin (till exempel CAPM-modellen) säger att sådana aktier som har högre risk än andra aktier, ska följas av en högre genomsnittlig avkastning än andra aktier. Om vi tittar på hur aktiemarknaden faktiskt har fungerat, och inte teorin, hittar vi något helt annat.

Internationell forskning visar att man i aktiemarknaden inte har fått betalt för att ta högre risk, särskilt om vi ser på risken i form av aktiens kursfluktuationer - så kallad volatilitet. I själva verket har avkastningen varit betydligt lägre i högvolatila aktier än i lågvolatila aktier. Detta är en omständighet som har varit känd i några decennier, och många av faktorfonderna föredrar tråkiga, stabila, och lågvolatila aktier.

Investtechs forskning visar att högvolatila aktier på de nordiska aktiemarknaderna också tycks ge dålig avkastning. I synnerhet har högvolatila aktier som fallit och är tekniskt negativa presterat dåligt kommande period, men även högvolatila aktier med köpsignaler har gett svagare avkastning än aktier med lägre volatilitet.

Nedan visas siffror från den forskning som gjorts hittills. Grunden är svenska aktier 2003-2018 och norska aktier 1996-2018. Tabellen visar årliga siffror för differentiell avkastning mellan de 20 procent mest volatila aktierna och övriga aktier.

Årlig differentiell avkastning mellan de 20 procent mest volatila aktierna och övriga aktier Norge Sverige
Köpsignal i stigande trendkanal -7,8 %e -4,8 %e
Köpsignal starkt positivt momentum (RSI mellan 70 och 80) -4,3 %e -2,7 %e
Säljsignal fallande trendkanal -25,2 %e -23,1 %e
Säljsignal starkt negativt momentum (RSI mellan 30 och 20) -20,0 %e -20,8 %e

%e = procentenhet

Observera att siffrorna ovan är relativa och visar skillnaden mellan högvolatila aktier och andra aktier. Se separata forskningsrapporter för statistik för aktier med köp- och säljsignaler.  Vi ser att högvolatila aktier med kösignaler har presterat mellan 2,7 och 7,8 procentenheter svagare än andra aktier med köpsignaler. De högvolatila aktierna med säljsignaler har utvecklats ännu sämre, så mycket som 20,0 till 25,2 procentenheter svagare än andra aktier med säljsignaler. Baserat på ovanstående rekommenderar vi att man är försiktig med lottoaktier och andra aktier som svänger mycket.

En möjlig förklaring till förhållandet är att många investerare enbart letar efter en möjlighet till utomordentlig god avkastning och enkelt köper aktier som har stor potential uppåt. Då glömmer de risken, eller åtminstone underskattar den, och ignorerar risken för fall. Denna skevhet i hur människor bedömer uppsida och risk kan lätt resultera i kortvarig felprissättning med för höga priser. När verkligheten uppenbaras med tiden, företagens problem inte löses, och forskningen misslyckas, kommer kurserna att falla.

 Hur undvika de farligaste aktierna?

1. ) På varje akties analyssida visas riskklassen för aktien uppe till höger. Denna är: Låg, Medium, Hög, eller Extrem. Vi rekommenderar att du är mycket försiktig med aktier som har extrem risk. Detta gäller också om de har en teknisk köprekommendation. Om vi ??tittar på aktierna på Stockholmsbörsen och på Oslobörsen med mer än 1 miljon norska kronor i daglig omsättning, är det per 28 maj 2020 42 respektive 21 aktier med extrem risk. Det är drygt tio procent av alla aktier. Det finns ytterligare 150 respektive 56 aktier med hög risk. Det finns inga aktier med extrem risk på Köpenhamnsbörsen, medan det finns 15 aktier med hög risk.

Vi rekommenderar i normalfallet att helt hålla sig undan aktier med Extrem risk, och vara försiktig med aktier med Hög risk. Riskvärderinen på aktienivå är tillgänglig för alla abonnenter.

2.) I stock-picking-verktyget Aktieval kan du välja vilken volatilitet du vill ha. Siffran mäts som den genomsnittliga procentuella skillnaden mellan de högsta och lägsta priserna på månadsbasis förra året. Till exempel, om volatiliteten är 14 procent, har aktien svängt i genomsnitt 14 procent från det lägsta till det högsta priset under en månad. Aktier med månatlig volatilitet över 40 procent klassificeras som extrem risk, medan de mellan 20 och 40 procent får hög risk i riskgraderingen.

Här kan man sätta att volatiliteten ska vara till exempel 0 till 35 procent, då de ungefär 20 procent mest riskfyllda svenska och norska aktierna utesluts. Från maj 2020 finns det inga danska aktier med volatilitet över 35 procent.

I Aktieval kan du specificera, utöver riskkriterier, kriterier för insiderhandel, tekniska villkor och finansiella nyckeltal. Dessa funktioner är tillgängliga för professionella och institutionella abonnenter.

3.) Var försiktig med aktier som får mycket exponering i media, särskilt vid extraordinära händelser. Vinklingen av nyheter och rubriker kan ofta ge en felaktig bild av den övergripande utvecklingen, och den presenterade informationen bör ses i ett vidare sammanhang. Kom ihåg att media, särskilt Internet, säljer mycket bättre på extrema nyheter än på tråkiga uppdateringar. En aktie får sällan uppmärksamhet för ett fall på 90 procent under några månader, men vill pryda rubrikerna om den fördubblas i värde på kort tid. Om en aktie sjunker från 100 till 10 norska kronor och sedan fördubblas till 20 norska kronor är fallet från början fortfarande 80 procent. Det beskriver utmaningar för företaget och ökande pessimism bland investerare.

Om du läser om aktier som har stigit särskilt mycket, och där vissa analytiker eller investerare kan se en stor uppsida, rekommenderas det att kontrollera extra noga. Sådana aktier är ofta fortfarande negativa på Investtechs analyser, mycket volatila och generellt riskabla att köpa.

Lottoaktierna på Stockhomlsbörsen nu

Dessa aktiener anses vara klare lottoaktier på Stockholmsbörsen nu:

Cell Impact B (CIB.ST) Senaste slutkurs: 22.25 (+2.45), 5 jun 2020

Oncology Venture (OV.ST) Senaste slutkurs: 1.41 (0.00), 5 jun 2020

Kancera (KAN.ST) Senaste slutkurs: 1.78 (-0.02), 5 jun 2020

Här är listan över aktierna med den högsta volatiliteten på Stockholmsbörsen nu. Alla har en volatilitet per månad på över 57 procent.

1. Zwipe

2. Saltängen Property

3. SpectrumOne

4. Starbreeze B

5. Eurocine Vaccines

6. Qlife Holding

7. Bambuser

8. Crunchfish

9. Gaming Corps

10. Cell Impact B

11. Oncology Venture

 

Det vanligaste misstaget som småsparare gör - är att sälja vinnaraktier för tidigt

Publicerad 2020-05-19

När Investtech håller ett kurs, seminarium eller är i dialog med småsparare på andra sätt, hör vi ofta investerare säga att de gärna säljer aktier när de har stigit med fem eller tio procent. Många tänker att aktien har haft en stor uppgång och vill därmed säkerställa en vinst. Vinsten investeras ofta i aktier som har fallit kraftigt, där många anser att uppsidan är större.

Från den föregående artikeln, som du kan läsa här, konstaterade vi enligt Investtechs forskningsresultat att det statistiskt har varit en dålig strategi att köpa de så kallade förloraraktierna.

Nu ska vi visa att det också kan vara fel att sälja de så kallade vinnaraktierna för tidigt. Jag vågar säga att det är det vanligaste misstaget som småsparare gör. Investtech-forskning visar övertygande siffror att aktier som redan har stigit och visar vissa typer av köpsignaler fortsätter att stiga. Inte bara stiger de utan de stiger mer än andra aktier.

Historiskt sett har det varit mycket lönsamt att sitta länge med vinnaraktierna. Den positiva utvecklingen för företagen och investerarnas optimistiska stämning varar ofta mycket längre än vad många tror, och kurserna fortsätter att stiga under lång tid.

Vi ser närmare på fem aktier man bör köpa, baserat på Investtech-forskning.

 

Stigande trend

Stigande trendEn stigande trend indikerar att företaget utvecklas positivt och att investerarnas köpintresse växer. Då bör aktiekursen stiga ytterligare. Statistik* för 45 958 fall där aktier på de nordiska aktiemarknaderna låg i stigande trendkanaler på medellång sikt visar att dessa i genomsnitt gick 7,5 procentenheter bättre än jämförelseindexen på årsbasis.

SCA B befinner sig i en stigande trendkanal på medellång sikt. En ytterligare uppgång indikeras.

 

Överköpt på RSI, starkt positivt momentum

Aktier som har stigit mycket på kort tid betraktas som 'överköpta'. Förhållandet mäts genom att titta på aktiens Relative Strength Index (RSI), och anses vara en säljsignal i klassisk teknisk analys litteratur. Investtechs forskning visar emellertid att högt RSI-värde indikerar att aktien har en starkt positiv momentum och att köpintresset fortsätter att öka. Således blir det fel att sälja sådana aktier. Investtech-forskningsresultat* baserat på 36043 fall där RSI låg över 70 visade till en genomsnittlig årlig ökningstakt under den efterföljande perioden med 9,0 procentenheter mer än andra aktier.

Angler Gaming har en RSI på över 70, visar ett starkt positivt momentum, och enligt Investtechs forskningsresultat bör aktien köpas.

 

Köpsignal från rektangelformation

Köpsignal från rektangel-formationEn köpsignal från rektangelformation inträffar när investerare pressar upp priset genom tidigare toppar för att komma in i aktien. Investtech-forskningsresultat* baserat på 4314 signaler visade en genomsnittlig årlig ökningstakt under den efterföljande perioden med 9,8 procentenheter mer än andra aktier.

Addlife B har fått en köpsignal från en rektangelformation (REC) som indikerar en ytterligare stark utveckling.

 

Brott genom det sista motståndet 

Kurs ovanför stödBrott genom det sista motståndet i ett kursdiagram inträffar när många investerare köper, trots att aktien aldrig, eller under en mycket lång tid, har handlats till högre priser. Samtidigt är det få som vill sälja och kursen pressas därmed upp genom motståndet. Aktier som brutit upp genom det sista motståndet och ligger långt över den senaste motståndet, visade en genomsnittlig årlig ökningstakt under den efterföljande perioden med 12,0 procentenheter mer än andra aktier.

Stillfront Group har brutit motståndet vid 490 kronor. Det utlöste en köpsignal, kursen ligger långt över denna nivå, och Investtech rekommenderar att köpa aktien.

Insiderköp

InnsidekjøpNär en person i företagets styrelse eller ledning köper aktier sänder det signaler om att de tror att aktiekursen kommer att stiga. Det kan hända att insidern anser att marknaden har straffat aktien för mycket för eventuella negativa nyheter eller inte har prisat in kursen tillräckligt bra för positiva nyheter. Det kan också vara mer generellt att utsikterna för företaget ser bra ut och att insiders uppfattar risken för ett köp som låg. Aktier med insiderköp har statistiskt* ökat 7,1 procentenheter mer än jämförelseindexen på årsbasis.

Dometic Group föll kraftigt när corona oron rasade som värst i februari och mars. Två styrelseledamöter köpte aktier så sent som i slutet av april och början av maj. Det ger aktien en maximal insiderscore vilket är positivt och stärker utsikterna för aktien.

 

 

* Alla forskningsresultat baseras på data från nordiska aktier. Sverige från 2003, Norge från 1996, Danmark från 2005 och Finland från 2007. För alla länder såg vi på data fram till 31.12.2018. Årliga avkastningssiffror beräknas baserat på prisutveckling under de första tre månaderna efter signalerna.

 

Forskningsresultat

Investtech-forskning: Stigande trend

+7.5%e

Aktier med sådana köpsignaler har i genomsnitt presterat bättre än marknaden de kommande månaderna. Annualiserad meravkastning har varit 7.5 procentenheter (%e). Detta är signifikant bättre än referensindexet.

Annualiserad avkastning (baserat på 66-dagars-siffror)
Köpsignaler medellång sikt 20.0%
Referensindex 12.6%
Meravkastning 7.5%e

Dessa forskningsresultat är baserade på 45958 signaler från nordiska aktier under perioden 1996-2018.

Läs mer

 

Investtech-forskning: Högt positivt momentum och överköpt

+9.0%e

Aktier med sådana köpsignaler har i genomsnitt presterat bättre än marknaden de kommande månaderna. Annualiserad meravkastning har varit 9.0 procentenheter (%e). Detta är signifikant bättre än referensindexet.

Annualiserad avkastning (baserat på 66-dagars-siffror)
Köpsignaler medellång sikt 22.5%
Referensindex 13.4%
Meravkastning 9.0%e

Dessa forskningsresultat är baserade på 36043 signaler från nordiska aktier under perioden 1996-2018.

Läs mer

 

Investtech-forskning: Köpsignal från rektangel-formation

+9.8%e

Aktier med sådana köpsignaler har i genomsnitt presterat bättre än marknaden de kommande månaderna. Annualiserad meravkastning har varit 9.8 procentenheter (%e). Detta är signifikant bättre än referensindexet.

Annualiserad avkastning (baserat på 66-dagars-siffror)
Köpsignaler medellång sikt 23.6%
Referensindex 13.8%
Meravkastning 9.8%e

Dessa forskningsresultat är baserade på 4314 signaler från nordiska aktier under perioden 1996-2018.

Läs mer

 

Investtech-forskning: Kurs ovanför stöd

+12.0%e

Aktier med sådana köpsignaler har i genomsnitt presterat bättre än marknaden de kommande månaderna. Annualiserad meravkastning har varit 12.0 procentenheter (%e). Detta är signifikant bättre än referensindexet.

Annualiserad avkastning (baserat på 66-dagars-siffror)
Köpsignaler medellång sikt 24.4%
Referensindex 12.4%
Meravkastning 12.0%e

Dessa forskningsresultat är baserade på 44463 signaler från nordiska aktier under perioden 1996-2018.

Läs mer

 

Investtech-forskning: Insynsköp

+7.1%e

Aktier med sådana köpsignaler har i genomsnitt presterat bättre än marknaden de kommande månaderna. Annualiserad meravkastning har varit 7.1 procentenheter (%e). Detta är signifikant bättre än referensindexet.

Annualiserad avkastning (baserat på 66-dagars-siffror)
Köpsignaler medellång sikt 16.3%
Referensindex 9.3%
Meravkastning 7.1%e

Dessa forskningsresultat är baserade på 11322 signaler från nordiska aktier under perioden 1999-2018.

Läs mer

 

Det näst vanligaste misstaget som småspararna gör - är att köpa aktier som har haft stora kursfall

Publicerad 2020-05-12

När börsnoterade bolag upplever problem och priset på aktien kollapsar ser många småsparare stora möjligheter att köpa in sig med rabatt. Detta samtidigt som erfarna förvaltare och större investerare ofta säljer sig ur aktien. Att köpa aktier som fallit mycket som till exempel Millicom, är ett av de vanligaste misstag som småsparare gör. Se statistiken här under och varför vi rekommenderar att även sälja Oncology Venture, Telia och Biotage.

Investtechs forskningsresultat visar att aktier som har fallit och utlöst säljsignaler fortsätter att göra det svagare på börsen. Sedan 2005 har vår Håll-dig-undan-portfölj på Oslobörsen visat en årligt genomsnittlig nedgång på 23,2 procent, medan Oslobörsen i genomsnitt har varit upp med 7,6 procent årligt under samma period.

I mars föll nästan alla aktierna på Stockholmsbörsen. Vissa aktier ligger fortfarande i fallande trender, medan andra har brutit upp och flera ligger i stigande trender. Enligt våra forskningsresultat är det mycket avgörande vilka aktier man nu bör äga. Vi ser närmare på fyra aktier som man baserat på Investtechs forskningsresultat inte borde köpa nu.

Fallande trend

Fallande trendEn fallande trend indikerar att bolaget har en negativ utveckling och att köpintresset bland investerare minskar. Då bör aktiekursen falla ytterligare. Statistik* för 26 943 tillfällen där aktier på de nordiska aktiemarknaderna gick in i en fallande trendkanal på medellång sikt visar att dessa i genomsnitt utvecklat sig 5,1 procentenheter svagare än jämförelseindex på årsbasis.

Oncology Venture befinner sig i en fallande trendkanal på medellång sikt. Ytterligare kursfall indikeras.

 

Säljsignal från rektangelformation

Säljsignal från rektangel-formationEn säljsignal från en negativ rektangelformation (REC) uppstår när investerare pressar ned priset genom tidigare bottennivåer för att komma ur aktierna. Investtech-forskning* baserat på 3109 signaler visar att aktier med negativa REC-formationer har underpresterat med 4,9 procentenheter årligen.

Telia har gett en säljsignal från en stor rektangelformation och indikerar ytterligare en svag utveckling.

 

Brott genom sista stödnivån

Kurs under motståndBrott genom den sista stödnivån i en kursdiagram inträffar när många investerare säljer, trots att aktien aldrig, eller under mycket lång tid, har handlats till lägre priser. Samtidigt är det få köpare och kursen bryter ned genom stödnivån. Aktier som utlöste säljsignaler genom brott ned genom sista stödnivån och låg långt under den sista stödnivån gjorde det i genomsnitt 7,6 procentenheter svagare än andra aktier på årsbasis enligt Investtech-forskning*.

Millicom bröt den sista stödnivån i kursdiagrammet redan i oktober förra året. Det utlöste en säljningsignal, och kursen ligger nu långt under denna nivå, och Investtech rekommenderar fortfarande att sälja aktien.

 

Insiderförsäljning

InnsidesalgNär en person i ett företags styrelse eller ledning säljer aktier kan det vara en signal att de är rädda för att aktiekursen kommer att falla. Det kan vara så att insidern anser att aktien har stigit för mycket i förhållande till företagets utveckling och potential, eller att marknaden inte tillräckligt mycket har absorberat ökad risk eller negativa nyheter. Aktier med insiderförsäljning har statistiskt* utvecklat 3,0 procentenheter svagare än jämförelseindexen på årsbasis.

Biotage har stigit över 50 procent sedan kursen bottnade i mars. De två styrelseledamöterna Thomas Eklund och Torben Jörgensen har de senaste dagarna sålt ner för cirka 8 respektive 24 miljoner kronor och Biotage är därmed negativt på insiderhandel.

 

* Alla forskningsresultat baseras på data från nordiska aktier. Sverige från 2003, Norge från 1996, Danmark från 2005 och Finland från 2007. För alla länder tittade vi på data fram till 31.12.2018. Årliga avkastningssiffror beräknas baserat på prisutveckling under de första tre månaderna efter signalerna.

 

Forskningsresultat

Investtech-forskning: Fallande trend

-5.1%e

Aktier med sådana säljsignaler har i genomsnitt presterat svagare än marknaden de kommande månaderna. Annualiserad underavkastning har varit 5.1 procentenheter (%e). Detta är signifikant sämre än referensindexet.

Annualiserad avkastning (baserat på 66-dagars-siffror)
Säljsignaler medellång sikt 2.2%
Referensindex 7.3%
Meravkastning -5.1%e

Dessa forskningsresultat är baserade på 26943 signaler från nordiska aktier under perioden 1996-2018.

Läs mer

 

Investtech-forskning: Säljsignal från rektangel-formation

-4.9%e

Aktier med sådana säljsignaler har i genomsnitt presterat svagare än marknaden de kommande månaderna. Annualiserad underavkastning har varit 4.9 procentenheter (%e). Detta är signifikant sämre än referensindexet.

Annualiserad avkastning (baserat på 66-dagars-siffror)
Säljsignaler medellång sikt 5.6%
Referensindex 10.5%
Meravkastning -4.9%e

Dessa forskningsresultat är baserade på 3109 signaler från nordiska aktier under perioden 1996-2018.

Läs mer

 

Investtech-forskning: Kurs under motstånd

-7.6%e

Aktier med sådana säljsignaler har i genomsnitt presterat svagare än marknaden de kommande månaderna. Annualiserad underavkastning har varit 7.6 procentenheter (%e). Detta är signifikant sämre än referensindexet.

Annualiserad avkastning (baserat på 66-dagars-siffror)
Säljsignaler medellång sikt -4.6%
Referensindex 3.1%
Meravkastning -7.6%e

Dessa forskningsresultat är baserade på 19586 signaler från nordiska aktier under perioden 1996-2018.

Läs mer

 

Investtech-forskning: Insynsförsäljning

-3.0%e

Aktier med sådana säljsignaler har i genomsnitt presterat svagare än marknaden de kommande månaderna. Annualiserad avkastning har varit 3.0 procentenheter (%e) svagare än referensindexet.

Annualiserad avkastning (baserat på 66-dagars-siffror)
Säljsignaler medellång sikt 8.4%
Referensindex 11.4%
Meravkastning -3.0%e

Dessa forskningsresultat är baserade på 6944 signaler från nordiska aktier under perioden 1999-2018.

Läs mer

 

The most important buy and sell signals - how well do they perform?

Published 29 September 2023

Based on nearly 200,000 signals in stocks on the Nordic stock exchanges in the period from 2008 to 2020, we have studied to what extent key signals in technical analysis have proven accurate. This article provides an overview of our most significant research results. The main conclusion is that stocks have largely risen after buy signals and fallen after sell signals, as the theory suggests.

Investtech's systems are based on research dating back to 1994. Several of our projects are supported by the Norwegian Research Council. The research is built on principles such as mathematical pattern recognition, statistical optimization, and behavioural finance. We use algorithms to automatically identify buy and sell signals. There are four main signal groups within technical analysis. In addition, we also examine return following insider trading signals.

1. Stocks in a rising trend (buy) and stocks in a falling trend (sell)
Trends are one of the most important indicators in technical analysis. According to technical analysis theory, stocks in rising trends continue to rise, while stocks in falling trends continue to fall. Research conducted by Investtech shows that this holds true.

2. Price far above last resistance (buy) and far below last support (sell)
Support and resistance can be used to find good buy and sell levels. When the price breaks upwards through a resistance level, it triggers a buy signal. When it breaks downwards through a support level, it triggers a sell signal. The price may then move several percentage points in a short time.

3. RSI above 70 (buy signal) versus RSI below 30 (sell signal)
Momentum has proven to be a strong indicator of future price development.

4. Rectangle patterns
A rectangle formation indicates consolidation in the market. The longer the formation develops, the more pressure builds among investors. When the formation is broken, it is often followed by a significant price movement in the same direction.

5. Insider buying (buy signal) and insider selling (sell signal)
Analysis of insider transactions is Investtech's alternative to fundamental analysis. When a person in the company's board or management buys stocks, it is a signal that they believe the stock is cheap. Insider selling is considered a signal that the stock is expensive or that the risk is high.

Below, you will find research results for each of the five signal types, but first, a brief explanation of how to interpret the results.

How to interpret the tables and charts

When the systems detect a new technical signal, we set day number 0 to be the day the signal was triggered. This is on the far left in the charts below. We have then studied how these stocks have developed in the subsequent 66 trading days, equivalent to three months.

The charts show relative figures in relation to benchmark. For example, if a stock on the Oslo Stock Exchange increased by 5.0 per cent in three months, while benchmark increased by 3.5 per cent, the relative return is +1.5 percentage points.

The blue line represents stocks with buy signals. If it rises, it means that the stocks with buy signals increased more than the market in the same period. The red line represents stocks with sell signals. If it falls, it means that the stock with the sell signal performed weaker than the market in the same period.

The shaded areas are an estimate of uncertainty. The narrower they are, the less uncertainty in the chart.

When the blue line rises and the red one falls, along with with narrow shaded areas, we have strong signals. It has then been advantageous to buy the stocks with buy signals and sell those with sell signals.

For a rising trend, the chart shows a relative increase of 1.5 percentage points, as seen in the blue line in the chart below. This is for a period of 66 days, equivalent to a quarter of a year. Repeated four times over a year, and with the compounding effect, it results in an annual excess return of 6.5 percentage points, as shown in the table.
However, this is relative to benchmark, which increased by 9.7 per cent annually, so the annual return for stocks in a rising trend has been an average of 16.3 per cent per year.

You can also experiment a bit and, for example, repeat it over ten years. This results in a return of 352 per cent for stocks in a rising trends, 152 per cent for benchmark, and 40 per cent for stocks in falling trends.

1. Stocks in a rising trend (buy) and stocks in a falling trend (sell)

Nordic markets combined: 35,097 buy signals, 23,289 sell signals in the period 2008-2020:

Nordic markets, annualised (based on 66-day figures) Return Benchmark Diff v average benchmark Diff v benchmark in same period
Buy signals 16.3 % 9.7 % 6.4 %p 6.5 %p
Sell signals 3.4 % 9.2 % -6.4 %p -5.8 %p

%p = percentage point

Figure: Nordic markets combined, medium long term, development relative to benchmark in same period.

2. Price far above last resistance (buy) and far below last support (sell)

Nordic markets combined: 32,531 buy signals, 17,487 sell signals in the period 2008-2020:

Nordic markets, annualised (based on 66-day figures) Return Benchmark Diff v average benchmark Diff v benchmark in same period
Buy signals 18.2 % 8.1 % 8.4 %p 10.1 %p
Sell signals 4.5 % 11.6 % -5.3 %p -7.1 %p

Figure: Nordic markets combined, medium long term, development relative to benchmark in same period.

3. RSI above 70 (buy signal) versus RSI below 30 (sell signal)

Nordic markets combined: 35,864 buy signals, 24,920 sell signals in the period 2008-2020:

Nordic markets, annualised (based on 66-day figures) Return Benchmark Diff v average benchmark Diff v benchmark in same period
Buy signals 17.1 % 9.7 % 7.3 %p 7.4 %p
Sell signals 6.1 % 11.7 % -3.8 %p -5.7 %p

Figure: Nordic markets combined, development relative to benchmark in same period.

4. Rectangle patterns

Nordic markets combined: 3,368 buy signals, 2,677 sell signals in the period 2008-2020:

Nordic markets, annualised (based on 66-day figures) Return Benchmark Diff v average benchmark Diff v benchmark in same period
Buy signals 19.8 % 10.8 % 10.0 %p 9.0 %p
Sell signals 4.3 % 10.9 % -5.5 %p -6.6 %p

Figure: Nordic markets combined, medium long term, development relative to benchmark in same period.

5. Insider buying (buy signal) and insider selling (sell signal)

Nordic markets combined: 9,837 buy signals, 5,158 sell signals in the period 2008-2020:

Nordic markets, annualised (based on 66-day figures) Return Benchmark Diff v average benchmark Diff v benchmark in same period
Buy signals 19.0 % 10.9 % 8.7 %p 8.1 %p
Sell signals 8.0 % 9.7 % -2.3 %p -1.8 %p

Figure: Nordic markets combined, development relative to benchmark in same period.

Investtech-forskning: Kurschocker i nordiska aktier kan användas som köp- och säljsignaler

Av forskningschef Geir Linlökken och forskningsassistent Fredrik Dahl Bråten, Investtech, publicerad 6 oktober 2022.

Abstract: Kurschock definieras som när en aktie stiger eller faller onormalt mycket. Internationell forskning om kurschocker pekar på att sådana aktier statistiskt sett följs av negativ avkastning, oavsett om kurschockerna är uppåt eller nedåt. Vi har undersökt effekten på de nordiska marknaderna. Baserat på tidigare forskning antog vi att den negativa avkastningen inte i första hand kan förklaras av kurschockerna utan istället av aktiernas höga volatilitet. Genom att utelämna de allra mest volatila aktierna från datamängden fann vi att aktier med positiva prischocker fortsatte att stiga i genomsnitt, medan aktier med negativa prischocker fortsatte att falla. För normalt volatila aktier med positiva kurschocker går resultaten alltså i motsatt riktning mot vad internationell forskning antytt.

Absolut kurschock

Internationell forskning har till stor del tittat på absoluta prischocker, det vill säga den procentuella förändringen av stängningskursen från en dag till en annan. Framför allt fann man lägre avkastning följande månad på 6- respektive 13 procentenheter efter stora positiva och negativa prischocker.

Vårt data från de nordiska börserna under perioden 2008 till 2020 visade att både positiva och negativa absoluta prischocker statistiskt följdes av en antagen signifikant underprestation mot jämförelseindexen. Vi såg de starkaste effekterna för de största prischockerna, motsvarande en prisökning på minst 27 procent eller ett prisfall på minst 19 procent från en dag till en annan. Sådana stora chocker inträffade ungefär vartannat eller vart tredje år per aktie. Den lägre avkastningen följande månad var då 6,3 respektive 1,8 procentenheter för positiva respektive negativa prischocker.

De största absoluta prischockerna tenderar att komma från aktier med hög volatilitet. Dessa är därför överrepresenterade bland köp- och säljsignalerna. Utifrån vår tidigare forskning om meravkastning efter köp- och säljsignaler från aktier med hög volatilitet var det därför naturligt att undersöka om den minskade avkastningen efter även positiva absoluta kurschocker är kopplat till en eventuell hög volatilitet i aktien, snarare än själva kurschocken.

Volatilitetsnormaliserad prischock

Vissa högriskaktier kan fluktuera 5-10 procent på ganska normala dagar, medan lågriskaktier knappt svänger en procent. Därför tror vi att den procentuella kursrörelsen ensam inte räcker för att kunna användas för att identifiera en prischock. Vi beräknade volatilitetsnormaliserade kurschocker som den procentuella förändringen av stängningskursen, justerad för aktiens volatilitet under de senaste 22 dagarna. Mätvariabeln är alltså prisförändring dividerat med volatilitet. De 1,5-procent största prischockerna kallas köp- och säljsignaler. Detta motsvarar en förändring med cirka fem standardavvikelser av volatilitetsnormaliserade kursförändringar, så att en signal gavs när aktien under en enskild dag förändrades mer än fem gånger den dagliga standardavvikelsen.

Vi valde även att utelämna aktier med hög volatilitet från datamängden, för att i största möjliga utsträckning utesluta den lägre avkastningseffekten från aktier med hög volatilitet. Specifikt utelämnas aktier med en månatlig volatilitet på 30 procent eller mer från datamängden.

Resultat för köpsignaler från volatilitetsnormaliserad prischock


Figur 1: Norden som helhet. Avkastning efter volatilitetsnormaliserad prischock. Tjock blå kurva är signalaktier, tunn svart är referensindex. Norden 2008-2020.

Annualiserad avkastning (baserat på 66-dagars data) Norge Sverige Danmark Finland Viktat snitt
Köpsignal 13,8 % 17,7 % 14,8 % 12,8 % 15,8 %
Referensindex i samma period 5,8 % 9,9 % 11,4 % 7,9 % 9,0 %
Meravkastning köpsignal 8,0 %e 7,8 %e 3,4 %e 4,9 %e 6,8 %e

%e står för procentenheter. Annualiserade siffror beräknas genom att 66-dagarssiffrorna upprepas under ett år, förutsatt ett genomsnittligt år har 252 handelsdagar.

Vi ser att aktier med positiva volatilitetsnormaliserade prischocker i genomsnitt fortsatte att utvecklas väl under den efterföljande perioden. Efter tre månader hade aktierna med köpsignal stigit med 3,9 procent i snitt, vilket motsvarar en meravkastning på 1,7 procentenheter mot jämförelseindex. De uppmätta värdena indikerar hög statistisk signifikans.

Samtliga fyra nordiska marknader visade en bra uppgång och extraavkastning för signalaktierna. Det finns skillnader i de konkreta avkastningssiffrorna, men resultaten anses överlag konsekventa. Statistiskt sett anses köpsignaler från volatilitetsnormaliserade kurschocker ge bra signaler som kan ligga till grund för investeringsbeslut i enskilda aktier.

Resultat för säljsignaler från volatilitetsnormaliserad prischock


Figur 2: Norden samlat. Avkastning efter säljsignal från volatilitetsnormaliserad kurschock. Tjock rød kurva är signalaktier, tunn sort är referensindex. Norden 2008-2020.

Annualiserad avkastning (baserat på 66-dagars data) Norge Sverige Danmark Finland Viktat snitt
Säljsignal -8,8 % 8,9 % -1,0 % 4,7 % 3,3 %
Referensindex i samma period 5,8 % 16,1 % 9,3 % 9,3 % 12,0 %
Meravkastning säljsignal -14,6 %e -7,3 %e -10,3 %e -4,6 %e -8,6 %e

För Norden som helhet ser vi att aktier med säljsignal i genomsnitt har stigit under tiden efter signalerna. Uppgången har dock varit mycket mindre än vad jämförelseindex har stigit under samma period och marginalavkastningen har ökat ganska stadigt under de tre månader vi tittat på.

Efter tre månader hade aktierna med säljsignal stigit med 0,9 procent i snitt, vilket motsvarar en lägre avkastning på 2,3 procentenheter mot jämförelseindex. Det årliga minskningen var 8,6 procentenheter. De uppmätta värdena indikerar hög statistisk signifikans.

Säljsignaler vid negativ volatilitetsnormaliserade prischocker anses vara bra input till en tekniskt baserad handelsstrategi för att identifiera aktier som bör säljas och undvikas.

Sammanfattning

Aktier som enstaka dagar rör sig onaturligt mycket sägs utlösa kurschocker. I efterdyningarna av absoluta prischocker fann både vi och tidigare forskning att aktier med både positiva och negativa prischocker underpresterade i förhållande till jämförelseindex.

När vi normaliserade kurschockerna för aktiens volatilitet, och samtidigt utelämnade de mycket volatila aktierna, fann vi att aktier med positiva kurschocker följdes av en antagen statistiskt signifikant meravkastning. Aktier med negativa prischocker följdes av en antagen statistiskt signifikant underavkastning.

Resultaten indikerar att aktier med volatilitetsnormaliserade prischocker, större än cirka fem gånger dagliga normala förändringar, statistiskt sett kommer att ge meravkastning i riktning mot chocken framöver.

Robusthetsmått indikerar att det kommer att vara statistiskt fördelaktigt att sälja aktier med negativa kurschocker, och samtidigt fördelaktigt att köpa aktier med positiva kurschocker, förutom att alltid hålla sig borta från de mest volatila aktierna.

Fler detaljer finner du i forskningsrapporten här på norska (kräver abonnemang Pofessional).

Referenser

 

Investtech Research: Investtech Indices - results 2022-2023

Published May 25th, 2023.

By: Head of Research Geir Linløkken, Investtech.

Abstract:
Investtech launched the Investtech Indices in April last year. This is the first research article based on the indices. We examine how factors such as trend status, insider trading, and liquidity have contributed to returns over the past year. The main conclusion is that rising trends, positive technical scores, and insider buying have been associated with excess return in the subsequent period. High-volatility stocks have, as before, significantly underperformed compared to less volatile stocks. Unlike in the past, low-liquidity stocks have shown a significant negative excess return compared to more liquid stocks.

Investtech Indices

Investtech has been updating a range of equally weighted indices for stocks with different technical and quantitative characteristics since April 2022. The idea is that these indices effectively demonstrate the returns one would have obtained by mechanically following quantitative strategies in stock trading. The indices can also indicate the short-term market drivers and what has recently yielded a good "payoff."

The members of each index are fully updated automatically at specified intervals, and returns are calculated automatically on each trading day.

Unlike many market indices, the Investtech Indices are equally weighted. This means that all stocks initially have the same weight, whether they belong to very large or relatively small companies. These indices can serve as good benchmark indices for investors who follow Investtech's analyses and allocate their funds in fairly equal proportions across their portfolios.

Read more about the Investtech Indices here!

Below are the results for all Investtech Indices at the Nordic level. The graphs and tables are as of May 15, 2023.

Investtech Indices for the Nordic markets

Figure 1a: Equally weighted indices for the Nordic markets. Past year until May 15, 2023.

Figure 1b: As above, but past ten years until May 15, 2023.

Index name Return past year Annualised past ten years
Norway Equally weighted -3.7 % 7.4 %
Sweden Equally weighted -10.8 % 11.6 %
Denmark Equally weighted 15.5 % 14.5 %
Finland Equally weighted -1.4 % 10.6 %
Nordic Equally weighted -4.6 % 10.9 %

Note that the chart for the past year is the past calendar year, whereas the values in the table for the past year are for the past 252 days, which is not quite one calendar year. This may cause a slight difference between the chart and the table.

The equally weighted combined Nordic index will be the benchmark index for all the others. As of May 15 2023, it consists of the 807 Nordic stocks with an average daily turnover above 500,000 NOK. The members of the index are updated quarterly. Each stocks weighs the same to begin with and return is calculated daily.

For the past year, Denmark did best, rising 15.5 per cent. Sweden was weakest, down by 10.8 per cent, while Norway and Finland, as well as the Nordic markets combined, saw a slight decrease.

Investtech Trend Indices

Figure 2a: Investtech Indices for Nordic stocks in rising, falling and horizontal trends. Price development past year until May 15, 2023.

Figure 2b: As above, but past ten years until May 15, 2023.

Index name Return past year Annualised past ten years
Nordic Rising trend 8.1 % 20.4 %
Nordic Horizontal trend -0.3 % 11.2 %
Nordic Falling trend -10.6 % -1.0 %

Members of the trend indices are updated monthly. Index development one month is determined by the development of the stocks that had the various trend statuses at the end of the previous month.

In the past year, stocks in rising trends have risen 8.1 per cent. This is 12.7 percentage points better than benchmark (Nordic Equally weighted). Stocks in falling trends underperformed, falling 10.6 per cent, equal to 6.0 percentage points weaker than benchmark.

The difference in the past year between stocks in rising trends and in falling trends is a solid 18.7 percentage points. This is in line with the average for the past ten years, which is 21.4 percentage points.

The figures show that trend signals have worked well in the past year.

Investtech Technical Score Indices

Figure 3a: Investtech Indices for Nordic stocks with high, medium and low technical score, equal to algorithmic medium term positive/weak positive, watch and negative/weak negative recommendation. Price development past year until May 15, 2023.

Figure 3b: As above, but past ten years until May 15, 2023.

Index name Return past year Annualised past ten years
Nordic High tech score (buy and weak buy) -0.4 % 19.7 %
Nordic Medium tech score (neutral) -9.6 % 5.0 %
Nordic Low tech score (sell and weak sell) -8.3 % 2.5 %

In the past year, stocks with high technical score have clearly outperformed stocks with neutral or low technical score. In other words, stocks with positive or weak positive algorithmic recommendations have done better than stocks with neutral or negative recommendations. The difference down to indices for neutral and negative indices is 8-9 percentage points. This is a big gap, but slightly smaller than for the past decade, when the difference was 14-16 percentage points.

The figures show that Investtech's technical score recommendations have worked well in the past year, but not quite as well as for the past ten years.

Investtech Insider Indices

Figure 4a: Investtech Indices for Nordic stocks with high, medium and low insider score, equal to algorithmic medium term positive/weak positive, watch and negative/weak negative recommendation based on insider trades. Price development past year until May 15, 202

Figure 4b: As above, but past ten years until May 15, 2023.

Index name Return past year Annualised past ten years
Nordic High insider score (buy and weak buy) 2,4 % 16,1 %
Nordic Medium insider score (neutral) -9.2 % 8.7 %
Nordic Low insider score (sell and weak sell) -4.1 % 11.4 %

There are many more insider purchases than sales in the market, and the insider purchase index has 257 members on May 156, while the insider sales index has 69 members.

In the past year, the index for stocks with high insider score has risen 2.4 per cent, while the one for insider sales has fallen 4.1 per cent. The difference of 6.5 percentage points is slightly larger than it has been the past ten years.

The chart shows that insider purchases have been a good indicator in the past year.

Investtech Volatility Indices

Figure 5a: Investtech indices for Nordic stocks with different volatility, split into five approximately same-sized groups. For instance, the index "Most volatile" is the 20 per cent of stocks that fluctuate the most. Price development is past year until May 15, 2023.

Figure 5b: As above, but past ten years until May 15, 2023.

Index name Return past year Annualised past ten years
Nordic Least volatile 20 percentile 0,2 % 15,6 %
Nordic Second least volatile 20 percentile 6.1 % 15.8 %
Nordic Middle volatile 20 percentile -0.2 % 14.7 %
Nordic Second most volatile 20 percentile -1.1 % 10.3 %
Nordic Most volatile 20 percentile -20.3 % 1.8 %

Stock volatility is a fairly consistent characteristic over time. If a stock fluctuated a lot during a period, it's likely to fluctuate for the next period as well.

There are no surprises here. As before, the group of the most volatile stocks has significantly underperformed. This fifth of the stocks is down 22 per cent. The other groups are all plus/minus zero.

The ten-year-chart shows the effects just as well: the most volatile stocks have performed much weaker than the other groups. However, here the second most volatile stocks have also underperformed.

The chart shows that the most volatile stocks have underperformed in the past year. It can be tempting to buy such stocks, which have often fallen a lot and have high upside, but the indices suggest this is a dangerous strategy. Based on the long term chart, it is considered a wise strategy for long term investors to stay entirely away from the most volatile stocks.

Investtech Liquidity Indices

Figure 6a: Investtech indices for Nordic stocks with different liquidity, split into five approximately same-sized groups. For instance, for Norway median liquidity for stocks in the five different indices are 0.9, 2.5, 6.0, 23 and 77 MNOK respectively. Price development past year until May 15, 2023.

Figure 6b: As above, but past ten years until May 15, 2023.

Index name Return past year Annualised past ten years
Nordic Least liquid 20 percentile -18.1 % 11.0 %
Nordic Second least liquid 20 percentile -12.0 % 11.4 %
Nordic Middle liquid 20 percentile -2.8 % 12.7 %
Nordic Second most liquid 20 percentile 10.7 % 12.7 %
Nordic Most liquid 20 percentile 9.1 % 11.5 %

In the past year, the equally weighted Investtech index for the largest companies in the Nordic region is up around 5 per cent (black curve in the graph). The index for the second largest companies (dark blue curve) is up around 7 per cent, while the two groups of small companies (light blue curves), those traded for between approximately half a million and three million Norwegian kroner per day, are down between 12 and 18 per cent.

Small-cap companies have performed much weaker than large-cap companies in the past 12 months. In the long term, the past ten years, the indices have followed each other closely, and there are only small differences between the groups.

Although small companies have underperformed compared to large companies recently, we should be cautious in believing that this is a persistent change in the market. Rather, we believe that the long term statistics still hold true, and that small companies will again develop in line with the market.

Summary

Trends have continued to be a good indicator of whether stocks will rise or fall. Just as theory and previous statistics have shown, it has been correct to buy stocks in rising trends and sell stocks in falling trends.

Stocks with a high technical score, meaning algorithmic positive recommendations, have performed significantly better in the past year than those with a neutral or negative recommendation.

Insider trading has also been a good indicator, with positive returns in the past year for stocks with insider purchases, while stocks with insider sales or no insider trading have performed negatively.

Very high volatility, which has previously been strongly associated with lower returns, continues to indicate weak performance. The most volatile fifth of the Nordic stocks has underperformed by around 20 percentage points compared to the other four groups in the past year.

Small-cap companies have performed much weaker than large-cap companies in the past year. However, in the long term, there is nothing to suggest that such stocks will continue to underperform.

Conclusion

We conclude that the Indices have largely followed development patterns from previous years, and that Investtech's analyses can provide valuable insights into which stocks to buy, sell, and avoid.

The Investtech Indices and the statistical relationships revealed through them support our strategy underlying Investtech's analyses: Buy stocks that are technically positive, in upward trends, and/or show positive insider trading. Sell correspondingly negative stocks. Completely avoid investing in the most volatile stocks. These are often referred to as "lottery stocks" and have consistently delivered weak returns over time.

Small-cap stocks have underperformed in the recent period, while in the long term, they have performed in line with larger companies. From the signal statistics in our extensive research project from 2021, we saw that small-cap stocks provided stronger technical signals than large-cap stocks, making it potentially easier to achieve excess return in smaller companies. We still consider it favourable to have more small-caps in a portfolio, even though this may result in significant deviation from benchmark in some periods.

Historical results are no guarantee of similar future results. Market conditions may change in the future, and other factors may come into play. However, the statistics and the summary of the Investtech Indices over the past year are considered to confirm previous results and support the notion that these are persistent effects in the markets. Research findings and statistics will continue to play a central role in Investtech's subjective recommendations in morning reports, model portfolios, and other analysis publications.

 

Är vi nära en långsiktig botten i Norge, Sverige och Danmark? Statistik och rekommendationer

Publicerad 2020-03-25

Abstract: Börserna i Norge, Sverige och Danmark har som mest varit nere med -33 respektive -33 och -28 procent sedan toppen tidigare i år. Vi har sett vad som har hänt när de skandinaviska börserna tidigare har gått ned lika mycket och när Investtechs optimismindikator, Hausseindex, har varit på lika låga nivåer som nu.

Har man en långsiktig investeringshorisont, rekommenderar vi nu att köpa aktier, då börsen historisk har stigit bra på ett till två års sikt efter liknande börsfall. Är man kortsiktig och behöver kapitalet kan det vara en idé att sälja nu, då den kommande perioden indikerar stor volatilitet i marknaden med stora svängningar, både upp och ned, på daglig och veckolång sikt.

Historik

Observera: Historien är ingen garanti för hur framtiden kommer att utveckla sig. Historien kan däremot sätta saker och ting i perspektiv och minska en del av osäkerheten i dagens situation.

Stora fall och tiden för återhämtning, USA

Historiskt har aktiemarknaden alltid kommit tillbaka. Enligt en studie från Bank of America Securities, referert här, på Yahoo Finance, tar det i genomsnitt 4,4 år innan marknaden är tillbaka där den var före liknande börsnedgångar. På kort sikt är det däremot så att de bästa dagarna oftast följs av de sämsta dagarna och motsatt. För att komma ned på noll sannolikhet för att förlora pengar i marknaden måste man upp i 20 års tidshorisont.

Stora fall på de skandinaviska börserna

Det är få tillfällen med lika stora fall på de skandinaviska börserna som det vi har haft nu. I de flesta tillfällen har kurserna rört sig mycket, direkt efter börsrasen för att så stiga bra på ett till två års sikt.

Stockholmsbörsen, OMXSBGI

Fall i OMXSBGI på minst 30% i loppet av 66 dagar och minst 66 dagar sedan förra stora nedgång.

Oslo börs, OSEBX

Fall i OSEBX på minst 30% i loppet av 66 dagar och minst 66 dagar sedan förra stora nedgång.

Köpenhamnsbörsen, OMXC25GI

Fall i OMXC25GI på minst 25% i loppet av 66 dagar och minst 66 dagar sedan förra stora nedgång.

Se tillägg 1 för grafer med kursutvecklingen för varje tillfälle.

Haussevärde under 10

Det är sällan att hausseindex faller under tio poäng. Från 1998 är det bara tre tillfällen i Sverige och fem i Norge. I Danmark är det sedan 2000 fyra tillfällen, medan det i Finland var sex tillfällen. Vi har inte tagit med tillfällen där det är mindre än en månad sedan förra gången.

Här under visas statistik för kursutvecklingen på en månad, ett år och två år

Det är alltså få tillfällen. För Norge och Sverige ser vi att hausseindex under tio poäng har varit följt av en god uppgång på börsen, med 30 respektive 41 procent det kommande året. I Danmark har det varit en nedgång på åtta procent det första året, men till trots för det en uppgång på 14 procent efter två år. Finland har haft en svagare utveckling.

Se tillägg 2 för hausseindex för Norge, Sverige och Danmark.

Se Tillägg 3 för hur man kan tolka hausseindex.

Dagens situation

På måndagen den här veckan var börserna i Norge, Sverige och Danmark ned med -33, respektive -33 och -28 procent från tidigare toppar i år. Tisdagens kraftiga uppgång var rekordstor, men det är för tidigt att säga om börserna har nått en botten för denna gång. Vi förväntar stor volatilitet i marknaden de kommande dagarna.

Investtechs kortsiktiga hausseindex ligger på 9, 5 respektive 3 poäng. Det norska hausseindexet har med det stigit två poäng, det svenska ett poäng och det danska ett poäng från den lägsta nivån tidigare i veckan.

Det är alltså låga värden på hausseindex, men med en positiv ändring. Det indikerar att vi kan vara nära en långsiktig botten i marknaden. Det kommer vara en mer pålitlig signal när hausseindex stiger över tio poäng.

Analys och rekommendation

Historisk har marknaden stigit bra det kommande ett och två åren, efter sådana stora börsfall som vi har haft nu.

Historiskt har marknaden stigit bra det kommande ett och två åren, när hausseindex är lika låga som de är nu. Teoretisk indikeras att vi nu är nära en långsiktig botten. Historiskt efter ett så stort fall har marknaden varit mycket volatil från dag till dag och det är mycket svårt att träffa en botten

Det statistiska grundlaget är litet. Vi tänker att följande kan vara rätt här och nu:

Köp om du är långsiktig i marknaden. Du har en investeringshorisont på två år eller mer och önskar att ta del av den långsiktiga värdeskapning som aktiemarknaden historisk har gett. Köp också om du är kortsiktig och har stor risktolerans och önskar stor uppsida.

Avvakta (nya köp) om du är kortsiktigt ute från marknaden och inte önskar att vara med på de stora svängningarna som förväntas de kommande veckorna och vill vänta på säkrare tecken på att uppgången kommer. Det kan vara så att marknaden ska längre ned, för botten är nådd.

Sälj om du är kortsiktigt i marknaden, t.ex. under ett år och vill minimera din risk att mista kapitalet.

Tillägg 1: Grafer referensindex

Stockholmsbörsen, OMXSBGI

chart OMX Stockholm PI (OMXSPI) Full historik

 

Fall i OMXSBGI på minst 30% i loppet av 66 dagar och minst 66 dagar sedan förra stora nedgång.

19981005, två år före och två år efter.

20020722, två år före och två år efter.

20081024, två år före och två år efter.

20200316, två år före och två år efter.

Oslo börs, OSEBX

chart Hovedindeksen (OSEBX) Full historikk

 

Fall i OSEBX på minst 30% i loppet av 66 dagar och minst 66 dagar sedan förra stora nedgång.

19871109, två år före och två år efter.

19920824, två år före och två år efter.

19980921, två år före och två år efter.

20010921, två år före och två år efter.

20080916, två år före och två år efter.

20200316, två år före och två år efter.

Köpenhamnsbörsen, OMXC25GI

chart OMX Copenhagen 25 GI (OMXC25GI) Full historik

 

Fall i OMXC25GI på minst 25% i loppet av 66 dagar och minst 66 dagar sedan förra stora nedgång.

19981008, två år före och två år efter.

20080121, två år före och två år efter.

20081008, två år före och två år efter.

20110822, två år före och två år efter.

20200316, två år före och två år efter.

Tillägg 2: Hausseindex historiska värden

Graferna visar Investtechs kortsiktiga hausseindex för Norge, Sverige och Danmark, tillsammans med referensindex. Grön färg i referensindex visar var hausseindex har varit under tio poäng.

Oslo Börs

Stockholmsbörsen

Köpenhamnsbörsen

Tillägg 3: Så kan hausseindex tolkas


Aktier som stiger över sin föregående topp ger köpsignal. Aktier som faller under sin föregående botten ger säljsignal.
Värdet på Hausseindex är en procentandel av aktierna med köpsignaler och går från 0 till 100 poäng.
Värdet används som ett estimat för andelen av investerarna som är positiva till aktiemarknaden.

1. Ett värde under 50 poäng indikerar att ett flertalet av investerarna är negativa.
De har sålt på lägre kurser på bakgrund av att de har en liten tro på en kursuppgång.

2. När värdet bryter under tio poäng, är nästan alla investerare negativa. Media rapporterar och skriver artiklar om ekonomiska problem och fall på börsen. Det är innslag av panik och tvångsförsäljning.

3. Alla nyheter är negativa och skulle det komma några positiva nyheter blir de bortförklarade. Det ser mörkt ut. Investerarna är inne i en depression.
Alla ändringar kommer nu vara positiva.

4. Optimismen ökar. Fortsatt är en stor majoritet av investerare negativa och aktiekurserna är låga. Någon börjar däremot att ta till sig positiva impulser och nytt kapital kommer in i marknaden.
En aktie som har haft en nedgång på 50 procent, måste stiga 100 procent för att komma upp dit den var. Många aktier har stor uppsida.

Keywords: Hausse.

Hausseindekser nær kritisk nivå - bør man nå kjøpe eller selge svenske, danske og norske aksjer?

[This article is not yet translated to DUT. Showing untranslated version.]
Publisert 4.10.2022

Børsene i Sverige, Danmark og Norge har vært svært turbulente de siste dagene. Investtechs hausseindekser, som måler graden av optimisme og pessimisme i markedet, er tirsdag 4. oktober nær ved å utløse signaler, og i USA er allerede signal utløst. Tilsier teori og statistikk at markedet skal videre ned, eller er det nå man bør kjøpe?

Hausseindeksene måler andelen av selskapene som har gitt kjøps- og salgssignaler, og brukes for å beskrive graden av optimisme eller pessimisme i markedet. Dette er en optimismeindeks, der graden av optimisme kan gå fra null til 100 prosent.

En analyse av hausseindeksene er en viktig del av en totalanalyse av markedet. Hausseanalyse kan vise hvilket nivå optimismen hos de kortsiktige og langsiktige investorene ligger på, og om optimismen er økende eller fallende. I spesielle situasjoner, etter langvarige oppganger og nedganger, kan hausseanalyse peke ut vendepunkter i markedet.

Kritisk i markedet nå

Vi er nå i en spesiell situasjon. Basert på sluttkurs mandag, er Stockholmsbørsen ned 32 prosent siden årets topp, og Københavnsbørsen er ned 24 prosent. Oslo børs har holdt seg bra, grunnet sterke energiaksjer, men er likevel ned 12 prosent. Investtechs kortsiktige hausseindeks har falt fra høye verdier, mellom 65 og 80, til henholdsvis 16, 11 og 14 for Stockholm, København og Oslo. I USA, har hausseindeksen for Standard and Poors 500-aksjene falt til 5!

Fra å være overveiende optimister, har de kortsiktige investorene på de nordiske børsene og i USA dermed blitt veldig negative. Det er nesten slik at "siste optimist har blitt pessimist". Teori innen teknisk analyse sier at når hausseindeksene faller under ti poeng, står markedet ovenfor en langsiktig bunn. Negativiteten kan imidlertid ofte ta overhånd, og markedet kan gjerne falle ytterligere. Dermed ser man ofte på en vending opp i hausseindeksen som et mer pålitelig signal på at bunnen er nådd.

Slik kan hausseindeksene forstås


Aksjer som stiger over sin foregående topp gir kjøpssignal. Aksjer som faller under sin foregående bunn gir salgssignal.
Hausseverdien er prosentandelen av aksjene med kjøpssignal og går fra 0 til 100 poeng.
Hausseverdien brukes som et estimat for andelen av investorene som er positive til aksjemarkedet.

1. Hausseverdier under 50 poeng indikerer at et flertall av investorene er negative.
De har solgt på stadig lavere kurser med bakgrunn i liten tro på kursoppgang.

2. Når hausse bryter under ti poeng, er nesten alle investorene negative. Media overstrømmes av artikler om økonomiske problemer og fall på børsene. Det er innslag av panikk og tvangssalg.

3. Alle nyheter er negative og skulle det komme noe positivt, blir det bortforklart. Det ser virkelig mørkt ut. Investorene er inne i en depresjon.
Enhver endring vil nå være positiv.

4. Optimismen øker. Fortsatt er en stor majoritet av investorene negative og kursene er lave. Noen begynner imidlertid å ta til seg positive impulser og ny kapital kommer inn i markedet.
En aksje som har falt 50 prosent, må stige 100 prosent for å komme opp dit den var. Mange aksjer har stor oppside.

Statistikk

Det er svært skjelden at hausseindeksene faller under ti poeng. Siden 1998 er det bare fire tilfeller i Sverige, og seks i Norge. I Danmark er det siden 2000 fem tilfeller, mens det i Finland var syv tilfeller. Vi har her ikke telt med tilfeller der det er mindre enn en måned siden forrige gang.

Under vises statistikk for kursutviklingen henholdvis en måned, ett år og to år etterpå.

Det er altså få tilfeller. For Sverige og Norge ser vi at hausseverdier under ti poeng har vært fulgt av god oppgang på børsen, med henholdvis 43 og 33 prosent det kommende året. Danmark har gitt en liten oppgang på to prosent det første året, og opp 21 prosent etter to år. Finland har hatt svak til nøytral utvikling.

Anbefaling

Markedet har falt mye, men vi er ikke nødvendigvis nær en bunn ennå. Flere ganger i perioden 1993-2022 har de nordiske børsene falt over 50 prosent siden toppene. Hvis børsen skal falle like mye nå, er det langt ned. Det kan imidlertid være at det meste av negative nyheter nå er priset inn, og at de mest nervøse allerede har solgt, slik at nye negative nyheter i liten grad vil påvirke kursene. Siden hausseindeksene indikerer at vi kan stå nær en langsiktig bunn, vil det da kunne være riktig å vekte opp aksjer når hausseindeksene snur opp, spesielt dersom de først har vært under ti poeng.

Selv om de nordiske børsene teknisk sett er negative, anbefaler vi langsiktige investorer å alltid være investert. Det er etter store fall vi tidligere har sett de sterkeste oppturene. Når det først snur kan det gå fort, og da er det veldig uheldig om man stå utenfor markedet.

Vi anbefaler alltid å unngå de mest volatile aksjene, de såkalte "lottoaksjene". Disse har statistisk sterkt underprester, spesielt om de allerede har falt mye, og er teknisk negative. For øvrig anbefaler vi å holde risikoeksponeringen omtrent nøytral, og altså ikke søke over i spesielt lavrisikoaksjer. Vi anbefaler å ha en litt høyere terskel enn vanlig for å bytte ut aksjer, da det i situasjoner med høy volatilitet, lettere utløses falske signaler, og aksjer lett kan reverseres på kort sikt.

Se oppdaterte verdier og utvikling til hausseindeksene her:

Keywords: Hausse.

Buy before December – Seasonal variations on the Scandinavian Stock Exchanges

Published in English on 16 October 2015. Norwegian original here >>

Investtech’s statistics based on three decades of data show that the Scandinavian stock exchanges rise from early winter until early summer. We have studied this seasonality in further detail below.

Statistical results

Investtech has calculated average price development throughout the year for the Scandinavian stock exchanges. The results are shown in the charts below. The left hand charts show the whole period for which we have data, while the right hand charts show the past ten years. The shaded areas show monthly standard deviation, which is a measurement of uncertainty.

Figure 1. Norway. Average annual return on the Oslo Stock Exchange for 1983-2015 and 2005-2015.

Figure 2. Sweden. Average annual return on the Stockholm Stock Exchange for 1987-2015 and 2005-2015.

Figure 3. Denmark. Average annual return on the Copenhagen Stock Exchange for 1998-2015 and 2005-2015.

Analysis

Historically the stock exchanges in Norway, Sweden and Denmark all hit bottom in the autumn. On average the exchanges have developed neutrally in October and November, and then seen a rise in December.

The often discussed January effect seems to have become a December effect instead. The exchanges still show very positive development during winter and spring.

Risk

Figures 1 to 3 show that the standard deviation, visualised by the shaded areas, is large. This is due to variations from year to year, and October and November are no exceptions. On average, however, these months are neutral. December is the month with the least variation.

Figure 4. Return in November and December on the Oslo Stock Exchange from 1983 to 2015.

Figure 4 shows return in November and December for 1983-2015 on the Oslo Stock Exchange. Only three years have seen a fall in December in excess of three per cent. There are also 15 years with a rise in excess of three per cent. On average the rise has been 2.8 per cent and December has ended positively for nine of the last ten years.

 

Figure 5. Return in November and December on the Stockholm Stock Exchange from 1987 to 2015.

Figure 5 shows return in November and December for the years 1987-2015 on the Stockholm Stock Exchange. There are only two years with a fall in December in excess of three per cent. There are also ten years with a rise in excess of three per cent. On average the rise has been 1.9 per cent and December has ended positively for nine of the past ten years. November has also been a very positive period on the Stockholm Exchange, with an average rise of 2.1 per cent since 1987.

 

Figure 6. Return in November and December on the Copenhagen Stock Exchange from 1998 to 2015.

Figure 6 shows return in November and December for 1998-2015 on the Copenhagen Stock Exchange. There are two years with a fall in December in excess of three per cent, and five years with a rise in excess of three per cent. On average the rise has been 1.7 per cent and December has ended positively in seven of the past ten years.

Assessment

October and November have statistically been good months to buy into or buy more on the Scandinavian stock exchanges.

If the Scandinavian exchanges follow the same pattern as in an average year, the coming weeks will be a good time to buy stocks.

Investors who have been out of the market or not fully invested recently, may find this a good time to increase their holdings. There are large fluctuations ahead, but statistically moving upwards more than downwards.

 

Hur Investtechs modellportföljer kan användas

Publicerad 2016-04-28

Investtechs modellportföljer har visat goda resultat över många år. Portföljerna är menade som inspirationskällor till våra kunder, men kan man också följa dem med reella pengar? Vi har gjort en analys av resultaten, och ger här några tankar runt praktisk användning av portföljerna och Investtechs tjänster.

Investtechs modellportföljer är modeller på hur Investtechs analyser kan användas av den genomsnittliga aktiespararen. De visar hur en långsiktig investerare, som följer marknaden aktivt från vecka till vecka, kan använda Investtechs analyser till att välja aktier. Det kan vara svårt att direkt följa modellerna, och aktiva investerare kommer kunna göra dagliga värderingar av marknaden och kanske handlar oftare än i modellen. Modellportföljerna är först och främst tänkt som exempel och inspirationskällor för att lära sig att använda analyserna, verktygen och metodiken som Investtech erbjuder.

Bäst att handla första dagen, eller ta god tid på sig

I modellerna används senaste kända kurs, motsvarande slutkurs dagen före portföljen publiceras. Ofta handlas aktierna till en annan kurs nästa dag, och det kan vara svårt att komma in eller ut till samma pris som i modellen.

Vi tror det finns två huvudsakliga anledningar till detta. För det första är det nästan alltid tekniskt positiva aktier som tas in i portföljen. Enligt Investtechs forskning kommer dessa statistiskt att stiga framöver. Sådana aktier fortsätter att stiga, och de gör så bättre än börsen. Det är just grunden till att de tas in i portföljerna.

En annan anledning kan vara att Investtechs analyser och val av aktier till modellportföljer i någon grad påverkar beteende hos investerare. Om tillräckligt många önskar att köpa en aktie som publiceras, kommer balansen mellan köpare och säljare i aktien förändras, med följden att köparna måste gå upp i pris för att få tag på önskad mängd aktier.

Figurerna under visar teoretisk annualiserad avkastning på Investtechs modellportföljer beroende av när man handlar.

Annualiserad avkastning som funktion av handelstidpunkt.

Förklaring: Annualiserad avkastning (årlig genomsnittsavkastning) på y-axeln som funktion av handelstidpunkt på x-axeln. Sista kända slutkurs används i Investtechs portföljer. Detta motsvarar 0 i grafen. Handel på nästa dags öppningskurs, motsvarande första möjlighet om man skulle följa modellen direkt, modelleras som 0,5 i grafen. Därefter kommer 1, som er nästa slutkurs, 1,5 är nästa öppningskurs, och så vidare.
Blå prickar är före omkostnader och gröna är efter 0,2 procent kostnad vid köp och försäljning. Den röda linjen anger referensindexets avkastning.

Modellportfölj Norge.

Modellportfölj Sverige.

Modellportfölj Danmark.

Modellportfölj Finland.

Genomsnittet för de fyra nordiska börserna visar att modellportföljerna har givit en teoretisk årlig meravkastning före omkostnader på 12,5 procentenheter vid handel till sista slutkurs. Detta faller till 8,9 procentenheter vid handel till slutkurs på dagen för publicering. Om man handlar på slutkurs en vecka framåt i tiden, kommer den genomsnittligt årliga meravkastningen bli 9,3 procentenheter. Studerar vi graferna ovan, ser vi att avkastningen i snitt är lägst vid handel på slutkurs cirka två dagar efter publicering, medan den sedan stiger lite igen den kommande veckan. En möjlig förklaring på detta kan vara att aktierna som går in i modellportföljerna får en överreaktion de första dagarna, men att de sedan faller tillbaka något igen.

Det ser därmed ut som om snabbast möjliga handel, inom loppet av första dagen efter publicering, ger de bästa resultaten. Detta gäller, viktigt att notera, om man kunnat handla utan att vara tvungen att driva kurserna för mycket. Om man inte lyckas med detta, kan man uppnå goda resultat också genom att handla aktierna en till två veckor efter publiceringen.

Bäst att handla både små och stora bolag

I modellerna ingår aktier med en daglig omsättning ned mot runt en miljon kronor. Detta kan vara lågt för enskilda investerare, och kan vara tidskrävande för att genomföra affärerna. Vi har sett på hur teoretisk avkastning på Investtechs modellportföljer varierar med krav på minimumlikviditet.

Modellportfölj Norge.

Modellportfölj Sverige.

Modellportfölj Danmark.

Modellportfölj Finland.

Figuren visar annualiserad avkastning som funktion av minimumlikviditet. Aktier som har likviditet lägre än värden på x-axeln, i miljoner kronor i daglig omsättning, utesluts från portföljen. Blå prickar motsvarar före omkostnader och gröna är efter 0,2 procent kostnad vid köp och försäljning. Den röda linjen anger referensindexets avkastning.

Vi ser att modellportföljerna i stort sett har givit bäst teoretiska resultat när det inte ställs krav på minimumlikviditet. Då kommer alla aktier som är med i de ursprungliga portföljerna vara med. Ser vi på de fyra graferna samlat, anses det att finnas ett klart, men svagt, negativ samband mellan årlig avkastning och minimumlikviditet. Modellerna har emellertid givit goda resultat oavsett likviditetskrav.

Summering och tankar kring praktisk tillämpning

Det kommer vara svårt att följa modellportföljerna direkt. Speciellt kommer det vara svårt att komma in och ut i mindre likvida aktier på kort tid. Men det är heller inte avgörande att komma in och ut snabbt. Teoretiskt får man bättre resultat genom att handla fyra till sex dagar efter publicering än att handla på dag två. Resultaten då är ungefär lika goda som att handla till slutkurs dagen före publicering.

Under de 15 år som Investtech har publicerat modellportföljer, har teoretisk årlig genomsnittsavkastning vid handel på nästa slutkurs och vid handel på slutkurs fem dagar framåt i tiden, legat runt nio procentenheter högre avkastning än referensindex. Handel till öppningskurs dagen före publicering har legat runt två procentenheter högre. Om man provar att köpa stora poster på öppning, kommer man emellertid räkna med att pressa kurserna.

De bästa resultaten har teoretiskt blivit uppnådda om man inte sätter något krav på likviditet, men också handlar de minst likvida aktierna. Med modellportföljernas strategi motsvarar detta i praktiken aktier med en genomsnittlig dagsomsättning ned mot en miljon kronor.

Investtechs modellportföljer uppdateras endas en gång per vecka. De kan därmed inte ta in aktier med köpsignaler lika fort som kanske önskas, och heller inte ta ut portföljaktier med säljsignaler förrän nästa uppdatering. Genom att följa börsen från dag till dag, kommer investerare ha möjlighet att gå ur förloraraktier snabbt, och gå in tidigt i aktier med köpsignaler. Detta är ett förhållande som gör att reella investerare kan prestera bättre än vad modellen indikerar.

Referenser och forskningsresultat

Denna artikeln är baserad på en forskningrapport med fler detaljer och analyser.

Strategin bakom Investtechs modell- och traderportföljer är i storgrad uppbyggd runt Investtechs forskningsresultat från de nordiska aktiemarknaderna. Du kan läsa mer om dessa på våra Forskningssidor.

Resultaten som kanske är viktigast för portföljerna är bland annat följande:

 

Keywords: Analyse,avkastning,Helsingfors,Kjøpssignal,København,Modellportefølje,Oslo,statistics,statistikk,Stockholm.

 


Investeringsaanbevelingen worden gedaan door Investtech.com AS ("Investtech"). Investtech garandeert geen volledigheid of juistheid van de analyses. Eventuele fouten in de aanbevelingen, koop- en verkoopsignalen en mogelijke negatieve gevolgen hiervan zijn geheel het risico van de belegger. Investtech neemt geen enkele verantwoordelijkheid voor verlies, direct of indirect, als gevolg van het gebruik van Investtechs analyses. Meer informatie omtrent Investtechs analyses kunt u vinden op disclaimer.


Investeringsaanbevelingen worden gedaan door Investtech.com AS ("Investtech"). Investtech garandeert geen volledigheid of juistheid van de analyses. Eventuele fouten in de aanbevelingen, koop- en verkoopsignalen en mogelijke negatieve gevolgen hiervan zijn geheel het risico van de belegger. Investtech neemt geen enkele verantwoordelijkheid voor verlies, direct of indirect, als gevolg van het gebruik van Investtechs analyses. Meer informatie omtrent Investtechs analyses kunt u vinden op disclaimer.

Titlex

OK
+

Om cookies

Investtech använder cookies. Genom att fortsätta surfa på webbplatsen accepterar du vår användning av cookies. Läs mer om cookies.

Vår användning av cookies/h2>

När du använder vår webbplats lagrar vi en cookie på din enhet. Cookien används för att känna igen din enhet så att dina inställningar fungerar när du använder vår webbplats. Informationen som lagras är helt anonymiserad. Cookies raderas automatiskt efter en viss tid.

Nödvändiga cookies

Investtech använder cookies för att säkerställa grundläggande funktioner som sidnavigering och språkval. Utan sådana cookies fungerar inte webbplatsen som den ska. Du kan därför inte reservera dig mot dessa. Om du fortfarande vill inaktivera sådana cookies kan du göra det i din webbläsarinställningar. I inställningarna för Cookies lägg till denna webbplats i listan över webbplatser som inte får spara cookies på din enhet.

Cookies från Google

Vi använder tjänster från Google Analytics och Google AdWords. Dessa registrerar cookies på din enhet när du besöker vår webbplats. Google registrerar din IP-adress för att kunna föra statistik över användaraktivitet på webbplatsen. IP-adressen är anonymiserad, så att vi inte har någon möjlighet att koppla aktiviteterna till en specifik person. Vi använder denna statistik för att kunna erbjuda mer intressant innehåll på hemsidan och för att ständigt förbättra oss. Google AdWords samlar in data så att vår annonsering på andra webbplatser ger bättre resultat. Vi kan inte spåra personuppgifter.

Tillåt cookies från Google