Gode muligheter ved aktiv trading (8. mai 2009)


Av forskningssjef Geir Linløkken

Keywords: Finance, technical analysis, high risk portfolio, trading strategy


Innhold

  • Stort fall gir høy oppside
  • Traderporteføljenes oppbygging
  • Avkastning for 2003 og hittil i år
  • Karakteristika til porteføljeaksjer i 2003 og hittil i år
  • Analyse av dagens situasjon
  • Strategi i dagens marked
  • Hjelpemidler


Stort fall gir høy oppside

De siste to årene har vi opplevd en meget turbulent periode på børsen. De fleste av verdens aksjemarkeder har falt kraftig og var i vinter ned mellom 45 og 65 prosent siden toppen i 2007. Investorenes frykt og grådighet driver markedet til å overreagere både på vei oppover og på vei nedover og dette presset aksjemarkedet ekstra hardt nedover. Markedet tenderer til å stige mye når markedet snur opp, og dette gir meget gode tradingmuligheter.

Som beskrevet i den tidligere rapporten "Traderstrategi i dagens marked", ga Investtechs traderportefølje en meget sterk avkastning i 2003, forrige gang markedet vendte opp etter et dypt fall. Suksesskriterier den gangen var å satse på et fåtall aksjer med tekniske indikatorer som tilsa en snarlig vending eller som allerede hadde gitt kjøpssignaler basert på kursformasjoner, støtte og motstand og volumutvikling. I tillegg ble innsidehandelanalyse brukt aktivt for å finne aksjer der nøkkelpersoner i bedriftene indikerte tro på den fundamentale utviklingen.

Etter den siste tids oppgang i markedet, ser det ut som om vi har lagt bunnen bak oss for denne gang. Situasjonen nå ligner på den vi hadde i 2003. I denne rapporten ser vi på hvordan Investtechs traderporteføljer for Norge og Sverige har gått hittil i år, og beskriver en strategi vi tror vil gi gode resultater framover. Rapporten vil være en god hjelp til investorer som ønsker å benytte en aktiv strategi basert på teknisk analyse og med støtte av Investtechs tjenester.


Traderporteføljenes oppbygging

Investtech har traderporteføljer for Norge og Sverige. Traderporteføljene er laget for aktive tradere som søker høy avkastning og høy risiko.

Porteføljene består av de aksjene som Investtechs analytikere mener har den største oppsiden på kort sikt. Det plukkes aksjer som har utløst kjøpssignaler og er teknisk positive, men også aksjer som er i en konsolideringssituasjon eller har falt uforholdsmessig mye, der volumutvikling, RSI eller innsidehandler indikerer en snarlig vending. Porteføljene går generelt inn i aksjer på et tidlig tidspunkt, samtidig som den tar gevinster relativt raskt og er svært rask til å ta tap. Det tas høy risiko, spesielt når totalmarkedet vurderes positivt.

Traderporteføljene oppdateres en gang hver uke, før børsåpning fredag i Norge og onsdag i Sverige. Investtechs analytikere gjør da en fullstendig gjennomgang av markedet, og leter etter gode kjøp. De viktigste verktøyene er Top50 basert på Totalanalyse, Innsidehandler og Handelsmuligheter. I tillegg ses det blant annet på Signaler og de siste ti Dagens Case.

Porteføljene består normalt av 5-6 aksjer. I snitt har hver aksje en holdetid på cirka to uker. Strategien er den samme nå som den var for den norske traderporteføljen i 2003.

Traderporteføljene er modeller på hvordan Investtechs systemer kan brukes i aktiv handel. Det kan være vanskelig å følge modellene direkte, og aktive tradere vil ønske å gjøre daglige vurderinger av markedet og kanskje handle enda oftere enn i modellene. Traderporteføljene bør dermed først og fremst ses på som eksempler og inspirasjonskilder, for å lære å bruke de verktøyene og metodikken som ligger bak modellene.


Avkastning for 2003 og hittil i år

Forrige gang børsen vendte opp etter et dypt fall, var i 2003. Den norske Hovedindeksen steg det året med 48% og den svenske OMX Stockholm PI steg 30%. Situasjonen nå synes ganske lik 2003. Børsen hadde et meget kraftig fall i fjor, men har nå vendt opp. Det er gitt tekniske kjøpssignaler og innsiderne er positive.

Avkastningstall for den norske traderporteføljen i 2003 kan finnes i rapporten Traderstrategi i dagens marked fra 3. november 2008. Porteføljen ga det året en avkastning på 302% etter 0.2% i omkostning per handel. Dette ble oppnådd ved å handle til sammen 136 aksjer. Hver aksje var i porteføljen i 9 dager i gjennomsnitt og ga en avkastning på 6.21% etter omkostninger.

Per 30. april har den svenske traderporteføljen gitt en avkastning etter omkostninger på 74%. Det er 58 prosentpoeng mer enn OMX Stockholm PI. Den norske traderporteføljen har gitt en avkastning på 20% etter omkostninger. Det er 8 prosentpoeng mer enn Hovedindeksen. Gjennomsnittlig avkastning per investering var 9.09% for Sverige og 3.76% for Norge.


Figurene over viser avkastning før omkostninger for traderporteføljene i Stockholm og Oslo fra 1. januar til 30. april i år.

Det ser ut til at den gode utviklingen fortsetter i mai, med foreløpig totalavkastning etter omkostninger per 7. mai på 84% og 35% for henholdsvis Sverige og Norge.


Karakteristika til porteføljeaksjer i 2003 og hittil i år

Detaljer for aksjene i Traderporteføljen i 2003 kan finnes her (pdf-fil med 140 sider, 6MB). Detaljer for aksjene i Traderporteføljen fra januar til april 2009 for Stockholmsbørsen er her (pdf-fil, 1.8MB) og for Oslo Børs er her (pdf-fil, 1.4MB). Filene inneholder detaljer for alle aksjene som var inne i porteføljene i de aktuelle tidsrom, inkludert grafer på kort og mellomlang sikt, innsidehandler og candlesticks. Kurskurven i grafene er tegnet med blått for det tidsrommet der aksjen var inne i porteføljen.

Under beskrives karakteristika ved porteføljeaksjene fra 2003. Strategien som er brukt i 2009 er lik den vi brukte i 2003, så observasjonene gjelder også for porteføljene i 2009. Det er spesielt angitt eksempler fra 2009.

Aktiv stockpicking: Det første vi legger merke til, er at porteføljene er meget kortsiktige. Hver aksje var inne i porteføljen i bare 9 dager i snitt i 2003, mens det har vært circa 14 dager hittil i år. Porteføljene har hele tiden søkt etter de "aller beste" aksjene, og dermed tatt ut aksjer som har vært positive hvis forventet avkastning på andre aksjer har vært større.

Høy volatilitetsrisiko: Dernest ser vi at risikoen i porteføljeaksjene har vært høy. Mange av aksjene hadde en årlig volatilitet på over 100%, mens medianverdien var 63%.

Mye small og medium cap: Det har vært en blanding av small, medium og big cap-selskaper i porteføljen. Hovedvekten har imidlertid vært på small og medium cap. I 2003 var medianverdien for daglig omsetning 2.8 millioner kroner da selskapene ble tatt inn i porteføljen og 3.8 millioner kroner da de ble tatt ut.

Positive innsidere: De fleste aksjene som ble tatt inn i porteføljene var positive på innsidehandler da de ble tatt inn. Noen ble tatt ut etter at innsiderne solgte, mens et flertall fortsatt var positive på innsidehandler også da de ble tatt ut.

Positiv volumutvikling: Nesten alle aksjene hadde en positiv volumutvikling da de ble tatt inn i porteføljen. Det kan være at de har falt tilbake på lavt volum eller at de har steget på høyt volum. Det kan også være at de har hatt høy omsetning nær tidligere topper i kursgrafen, mens de har hatt lav omsetning på bunnene. BIRD er et godt eksempel på en slik aksje.
Eksempler fra 2009: BOL, QEC.

Kjøpssignal fra formasjon: Mange aksjer ble tatt inn etter at de hadde gitt kjøpssignaler fra formasjoner på de kortsiktige chartene, slik som for eksempel NHY. Spesielt hvis kursen har reagert litt tilbake etter kjøpssignalet, mens volumutviklingen er positiv, anses dette som gode signaler.
Eksempler fra 2009: GUNN, ASC.

Kurs nær gulv i stigende trend: Noen måneder etter at børsen hadde bunnet i 2003, var det dannet stigende trendkanaler for mange av aksjene i de kortsiktige chartene. Mange av porteføljeaksjene ble tatt inn da kursen lå nær gulvet i slike, da dette indikerer videre oppgang. Eksempel ACTA.
Eksempler fra 2009: NEO, FUNCOM.

Kurs nær støtte: En del aksjer ble tatt inn da de lå nær støtte, enten på det mellomlange eller det kortsiktige chartet. Tidlig i perioden var dette en farlig strategi, da et brudd ned ville utløse et salgssignal, og dermed ofte et tap. Etter at det stigende markedet ble bredere og optimismen tiltok, var det imidlertid en meget god strategi, se for eksempel EXPERT.
Eksempler fra 2009: NOBI, BOL, EMS.

Brudd opp gjennom motstand: Utover i 2003 hadde kursene steget opp til motstandsnivåer fra tidligere kursnoteringer. Brudd gjennom motstand utløser kjøpssignaler. Spesielt når disse ble gitt på økende volum har ofte aksjen blitt valgt inn i Traderporteføljen. Noen av de beste investeringene har nettopp blitt gjort på dette kriteriet, se for eksempel STB.
Eksempler fra 2009: MICR, AUSS.

Kort oppsummert kan vi si at porteføljeaksjene i 2003, og de vi har hatt i Traderporteføljene hittil i 2009, var teknisk positive og positive på innsidehandler. Dette gjaldt spesielt på de kortsiktige chartene. Det ble lagt vekt på volumutvikling og candlestick-chart, støttenivåer, brudd på motstand og signaler fra kursformasjoner.

De beste aksjene ble hele tiden kjøpt inn, og det var dette som styrte hvilke som ble solgt (i motsetning til at en aksje beholdes så lenge den er teknisk positiv, slik som er vanlig i de ordinære modellporteføljene).


Analyse av dagens situasjon

Da vi gikk gjennom Traderporteføljen i november i fjor, så vi at situasjonen da ikke synes så veldig forskjellig fra den vi hadde vinteren 2003. Vi valgte å videreføre strategien for Traderporteføljen med vekt på volatile aksjer med stor oppside.

Vi ser at situasjonen nå fortsatt ligner på den vi hadde i 2003, og at strategien bak Traderporteføljene har gitt god meravkastning. Traderporteføljen fortsatte å gjøre det meget bra utover året i 2003, også lenge etter at børsen hadde bunnet og oppgangen kommet godt igang. Vi tror det samme vil gjelde nå.

Fortsatt er det mange selskaper som er kraftig ned siden toppene i 2008. Noen har kanskje steget 50% eller 100% siden bunnen, men hvis de først falt 90%, betyr det at de nå fortsatt har et fall på 80-85% siden toppen. Oppsiden er fortsatt meget stor i en rekke selskaper.

Innsiderne har lenge vært aktive på kjøpersiden. Investtechs innsidebarometre for Norge og Sverige viser hele 80-90% kjøp blant handlene det siste kvartalet, og nesten like mye det siste året. Alle innsidekjøpene viser at mange innsidere er positive til egne selskaper og at de fundamentale forholdene kanskje ikke er så ille som mange har fryktet.

Samtidig ser vi at optimismen begynner å komme tilbake blant investorene. Etter et lavmål på under 5% optimister før jul i fjor, har graden av optimister, målt ved Investtechs hausseindekser, per 6. mai steget til rundt 50% for Norge og 70% for Sverige. Investorene begynner igjen å se den langsiktige meravkastningen som ligger i aksjemarkedet, og ikke bare den kortsiktige risikoen. Dette fører til at pengene strømmer til markedet igjen. Dette vil utløse kjøpssignaler til forskjellig tid i ulike selskaper. Ved å bruke teknisk analyse på kort sikt, vil man kunne se der nyhetsstrømmen er i ferd med å snu, der optimismen øker mest og pengene kommer inn, og henge seg på dette før de fleste andre.


Strategi i dagens marked

Basert på suksesskriteriene fra 2003, som også har gitt gode resultater hittil i 2009, tror vi at oppskriften under vil gi gode resultater i aksjemarkedet framover. En forutsetning er at man har anledning til å følge markedet relativt tett og ønsker å ta høy risiko. Vær oppmerksom på at strategien kan gi store tap dersom markedet skulle falle. Statistisk synes imidlertid risk/reward-forholdet, altså den gevinsten man får risikoen tatt i bektraktning, nå å være meget gunstig for en slik strategi.
  • Kjøp aksjer kun i selskaper der innsiderne er positive. Dette gir en sikkerhet ved at mennesker som kjenner den fundamentale siden i selskapene godt, er positive og mener at kursen skal opp.
  • Volumutviklingen skal være positiv. Dette ses enklest ved at "VolBal"-pilene under standardchartet er grønne og peker oppover. Det er viktigst at den første pilen, som gjelder siste uke, er positiv. For å få et ekstra godt bilde av volumutviklingen, bør candlestick-chartet studeres. Her skal vi helst se at de høye volumsøylene er grønne (høyt volum på dager med oppgang), mens de lave er røde (lavt volum på dager med nedgang). Noen av de beste kjøpsanledningene får man når kursen reagerer tilbake på lavt volum etter en periode med oppgang. En positiv volumutvikling regnes som et tidlig signal på at en fallende trend er over og en stigende trend vil starte. Om man ønsker å gå tidlig inn i aksjer, før konkrete kjøpssignaler gis, er det dermed meget viktig å studere volumutviklingen.
  • Også positiv divergens i RSI mot kursen, det vil si at RSI-kurven stiger mens kurskurven faller eller går sidelengs, regnes som en ledende indikator. Man kan gjerne kombinere disse, men Investtechs erfaring er at RSI ofte gir altfor tidlige signaler, slik at volumutvikling da vil være en mer pålitelig indikator.
  • Kjøpssignaler fra omvendt-hode-og-skuldre-formasjoner, dobbel-bunn-formasjoner og rektangelformasjoner regnes som gode indikatorer på at en stigende trend har begynt. Disse indikerer at pessimistene nå har fått solgt aksjene sine og at optimistene har overtatt styringen. En oppgang i volumet samtidig med kjøpssignalet vil forsterke signalet. De aller beste kjøpene kan man få dersom kursen faller tilbake på avtakende volum, ned mot støtten ved formasjonen, etter å ha vært opp noen dager.
  • Generelt gir brudd opp på motstand gode signaler i et stigende marked. Her har det ligget selgere som ønsker å komme seg ut på tidligere topper i kursen, eller på nivåer der de går i break even. Når kursen bryter opp, betyr det at selgerne er borte, men at det fortsatt er kjøpsinteresse. Dermed er det duket for en fin videre oppgang. Det er nå også støtte der motstanden var tidligere, slik at nedsiden i mange tilfeller er liten.
  • Aksjer som har vendt, gjerne etablert en stigende trend på kort sikt, men reagert tilbake de siste dagene eller ukene, er også gode kandidater. I et stigende marked holder støtten nesten alltid. Inngangskursen blir da god, og oppsiden bra.
  • Vær klar til å ta tap raskt. Om markedet skulle snu ned, kan spesielt høyrisikoaksjer falle mye. Det advares imidlertid mot bruk av automatisk stop loss, spesielt i mindre likvide aksjer. Sett gjerne stop loss-grenser, men gjør salgene manuelt til limits.


Hjelpemidler

Hvordan skal man så finne aksjer som passer i en slik strategi? Investtech har flere verktøy som kan være nyttige.

Det forskjellige tekniske chartene viser identifiserte trender, volumutvikling, støtte og motstand, formasjoner etc. Når man har funnet enkeltselskaper man er interessert i, er dette det selvsagte stedet å bestemme seg for passende limits og timingen av kjøp og salg.

Menyvalget Signaler gir en oversikt over aksjene som har gitt kjøpssignaler fra forskjellige indikatorer, for eksempel dobbel-bunn-formasjoner. Dette krever Professional-abonnement.

Top50 viser aksjene som er mest positive basert på tekniske kriterier, eventuelt med tillegg av innsidekriterier. Aksjer som ligger i stigende trender, ligger nær støtte eller har brutt opp gjennom motstand og har en positive volumutvikling, vil for eksempel ligge høyt på en slik liste. Den kortsiktige listen anses mest aktuell, kanskje i tillegg til listen basert på totalanalyse der også innsidehandler regnes med. Disse krever henholdsvis Trader og Professional-abonnement. Også Top50 på mellomlang sikt (Investor-abonnement) anses meget nyttig, men aller mest når oppgangen har vart en stund.

Handelsmuligheter viser aksjer som har sterke kombinasjoner av tekniske kriterier. Her angis også forslag til gunstige kjøpskurser, stop loss og målkurser. Tjenesten er tilgjengelig for Professional-abonnenter.

Traderporteføljene oppdateres hver onsdag morgen for Sverige og hver fredag morgen for Norge. Se her for å få ideer til hvilke aksjer som kan kjøpes. Vær imidlertid varsom med å følge porteføljene direkte, da enkelte aksjer kan gå mye fra start. Det kan da være en bedre strategi å finne andre lignede aksjer, eller å legge limits og kjøpe i løpet av en dag eller to, enn å være altfor aggressiv med å komme seg inn.

Rangeringslistene over aksjene som er mest positive på innsidehandler kan gi gode ideer til aksjer som er fundamentalt positive. Så kan man kjøpe disse når de også er teknisk positive eller volum og/eller RSI indikerer at de skal vende opp. I-ikonet på chartsidene gir detaljer om innsidehandler for hver enkelt aksje.

 


Investtech garanterar inte fullständigheten eller korrektheten av analyserna. Eventuell exponering utifrån de råd / signaler som framkommer i analyserna görs helt och fullt på den enskilda investerarens räkning och risk. Investtech är inte ansvarig för någon form för förlust, varken direkt eller indirekt, som uppstår som en följd av att ha använt Investtechs analyser. Upplysningar om eventuella intressekonflikter kommer alltid att framgå av investeringsrekommendationen. Ytterligare information om Investtechs analyser finns på infosidan.


Investtech garanterar inte fullständigheten eller korrektheten av analyserna. Eventuell exponering utifrån de råd / signaler som framkommer i analyserna görs helt och fullt på den enskilda investerarens räkning och risk. Investtech är inte ansvarig för någon form för förlust, varken direkt eller indirekt, som uppstår som en följd av att ha använt Investtechs analyser. Upplysningar om eventuella intressekonflikter kommer alltid att framgå av investeringsrekommendationen. Ytterligare information om Investtechs analyser finns på infosidan.

Titlex

OK
+

Om cookies

Investtech använder cookies. Genom att fortsätta surfa på webbplatsen accepterar du vår användning av cookies. Läs mer om cookies.

Vår användning av cookies/h2>

När du använder vår webbplats lagrar vi en cookie på din enhet. Cookien används för att känna igen din enhet så att dina inställningar fungerar när du använder vår webbplats. Informationen som lagras är helt anonymiserad. Cookies raderas automatiskt efter en viss tid.

Nödvändiga cookies

Investtech använder cookies för att säkerställa grundläggande funktioner som sidnavigering och språkval. Utan sådana cookies fungerar inte webbplatsen som den ska. Du kan därför inte reservera dig mot dessa. Om du fortfarande vill inaktivera sådana cookies kan du göra det i din webbläsarinställningar. I inställningarna för Cookies lägg till denna webbplats i listan över webbplatser som inte får spara cookies på din enhet.

Cookies från Google

Vi använder tjänster från Google Analytics och Google AdWords. Dessa registrerar cookies på din enhet när du besöker vår webbplats. Google registrerar din IP-adress för att kunna föra statistik över användaraktivitet på webbplatsen. IP-adressen är anonymiserad, så att vi inte har någon möjlighet att koppla aktiviteterna till en specifik person. Vi använder denna statistik för att kunna erbjuda mer intressant innehåll på hemsidan och för att ständigt förbättra oss. Google AdWords samlar in data så att vår annonsering på andra webbplatser ger bättre resultat. Vi kan inte spåra personuppgifter.

Tillåt cookies från Google