Goda möjligheter vid aktiv trading (8:e maj 2009)


Av forskningschef Geir Linløkken

Keywords: Finance, technical analysis, high risk portfolio, trading strategy


Innehåll

  • Stort fall ger stor uppgång
  • Traderportföljernas uppbyggnad
  • Avkastning för 2003 och avkastning hittills i år
  • Egenskaper hos portföljeaktier i 2003 och hittills i år
  • Analys av dagens situation
  • Strategi i dagens marknad
  • Hjälpmedel


Stort fall ger stor uppgång

De sista två åren har vi upplevt en mycket turbulent period på börsen. De flesta av världens aktiemarknader har fallit kraftigt. I vintras hade dessa fallit mellan 45 till 65 procent sedan toppen i år 2007. Investerarnas rädsla och girighet driver marknaden till att överreagera både negativt och positivt. Denna gång pressades aktiemarknaden extra hårt nedåt. Marknaden tenderar däremot att stiga mycket när marknaden vänder uppåt efter ett stort fall och detta ger mycket goda tradingmöjligheter.

Som beskrivet i den tidigare rapporten "Traderstrategi i dagens marknad", gav Investtechs traderportfölj en mycket stark avkastning under 2003, alltså förra gången marknaden vände upp efter ett kraftigt fall. Suksesskriterier den gången var att satsa på ett fåtal aktier med tekniska indikationer som föreslog en snar vändning. Eller aktier som redan hade gett köpsignaler baserade på kursformationer, stöd, motstånd och volymutveckling. Dessutom användes insiderhandelsanalysen aktivt för att finna aktier där nyckelpersonerna i bedrifterna indikerade tro på den fundamentala utvecklingen.

Efter den sista tidens uppgång i markanden, ser det ut som att vi har lagt botten bakom oss för den här gången. Situationen liknar nu den vi hade i år 2003. I denna rapport ser vi på hur Investtechs traderportföljer för Norge och Sverige har presterat hittils i år och vi beskriver en strategi som vi tror bidrar till goda resultat framöver. Rapporten kommer att vara till god hjälp för investerare som önskar nyttja en aktiv strategi baserad på teknisk analys med stöd från Investtechs tjänster.


Traderportföljernas uppbyggnad

Investtech presenterar traderportföljer för Norge och Sverige. Traderportföljerna är gjorda för aktiva traders som söker hög avkastning och hög risk.

Portföljerna består av de aktier som Investtechs analytiker anser har den största uppgången på kort sikt. Detta är aktier som har utlöst köpsignaler och är tekniskt positiva, men även aktier som är i en konsolideringssituation eller har fallit förhållandevis mycket, där volymutveckling, RSI eller insideraffärer indikerar en snar vändning. Portföljerna går generellt in i aktier tidigt, samtidigt som den tar vinster relativt snabbt är den också mycket snabbatt gå till förlust. Risken är hög, speciellt när hela marknaden värderas positivt.

Traderportföljerna uppdateras en gång i veckan, innan börsöppningen fredagar i Norge och onsdagar i Sverige. Investtechs analytiker gör då en fullständig genomgång av marknaden och letar efter goda köp. De viktigaste verktygen är Topp50 baserat på totalanalys, insideraffärer och handelsmöjligheter. Dessutom ser man över bland annat signaler och de sista tio Dagens Case.

Portföljerna består normalt av fem till sex olika aktier. I snitt har varje aktie en hållbarhet på cirka två veckor. Strategin är den samma nu som den var för den norska traderportföljen i år 2003.

Traderportföljerna är modeller på hur Investtechs system kan användas i aktiv handel. Det kan vara svårt att följa modellerna direkt och aktiva traders kommer att önska att göra dagliga värderingar av marknaden och kanske handla ännu oftare än i modellerna. Traderportföljerna bör därmed först och främst ses som exempel och inspirationsskildringar för att lära sig att använda verktygen och metodiken som ligger bakom modellerna.


Avkastning för år 2003 och hittils i år

Förra gången börsen vände upp efter ett djupt fall var år 2003. Det norska huvudindexet steg det året med 48 procent och svenska OMX Stockholm PI steg med 30 procent. Situationen nu anses ganska lik den år 2003. Börsen hade ett mycket kraftigt fall i fjol, men har nu vänt uppåt. Tekniska köpsignaler har bildats och insiders är positiva.

Avkastningstal för den norska traderportföljen år 2003 kan finnas i rapporten Traderstrategin i dagens marknad från tredje november2008. Portföljen gav det året en avkastning på 302 procent efter 0,2 procent i omkostnad per affär. Detta uppnåddes genom att allt som allt handla 136st aktier. Varje aktie var i portföljen i nio dagar i genomsnitt och gav en avkastning på 6,21 procent efter omkostnaderna.

Den 30:e april har den svenska traderportföljen gett en avkastning efter omkostnaderna på 74 procent. Detta är 58 procentenhetermer än OMX Stockholm PI. Den norska traderportföljen har givit en avkastning på 20 procent, efter omkostnaderna. Detta är åtta procentenheter mer än huvudindex. Genomsnittlig avkastning per investtering var 9,09 procent för Sverige och 3,76 procent för Norge.


Graferna ovan visar avkastning innan omkostnader för traderportföljerna i Stockholm och Oslo från första januari till 30:e april 2009.

Det ser ut som att den goda utvecklingen fortsätter i maj med god totalavkastning, efter omkostnaderna, fram till sjunde maj låg denna på 84 procent och 35 procent för Sverige och respektive Norge.


Egenskaper för portföljeaktier under 2003 och hittills i år

Detaljer för aktierna i traderportföljerna under 2003 finns här (pdf-fil med 140 sidor, 6MB). Detaljer för aktierna i traderportföljerna från januari till april, 2009 för Stockholmsbörsen finns här (pdf-fil, 1.8MB) og för Oslo Börs finns här (pdf-fil, 1.4MB). Filerna innehåller detaljer för alla aktier som var i portföljerna under den aktuella tidsrymden, inkluderat grafer på kort och mellanlång sikt, insideraffärer och candlesticks. Kurskurvorna i graferna är tecknade med blått för den tidsrymd där aktien var inne i portföljen.

Nedan beskrivs egenskaperna för aktieportföljerna från 2003. Strategin som använts under 2009 är lik den som användes under 2003, så observationerna gäller också för portföljerna under 2009. Det finns speciellt angivna exemplar från 2009.

Aktiv stockpicking: Det första vi lägger märke till är att portföljerna är mycket kortsiktiga. Varje aktie var inne i portföljen i bara nio dagar i snitt i år 2003, medan det har varit inne i portföljen cirka 14 dagar i snitt hittills i år. Portföljerna har hela tiden sökt efter de ”allra bästa” aktierna och därmed tagit ut aktier som varit positiva om förväntad avkastning på andra aktier har varit större.

Hög volatilitetsrisk: Därefter ser vi att risken i aktieportföljen har varit hög. Många av aktierna hade årlig volatilitet på över 100 procent, medan medianvärdet var 63 procent.

Mycket small och medium cap: Det har varit en blandning av small, medium och big cap-bolag i portföljen. Huvudindex har emellertid varit på small och medium cap. I år 2003 var medianvärdet för daglig omsättning 2,8 miljoner kronor då bolagen blev antagna in i portföljen och 3,8 miljoner kronor då de togs ut ur portföljen.

Positiva insiders: De flesta aktierna som antogs in i portföljerna var positiva enligt insideraffärerna då de togs in i portföljerna. Några togs ut ur portföljen efter att insiders sålde, medan ett flertal av aktierna fortfarande var positiva enligt statistiken över insideraffärerna då de togs ut ur portföljerna.

Positiv volymutveckling: Nästan alla aktierna hade en positiv volymutveckling då de antogs till portföljen. Det kan vara att de hade fallit tillbaka på låg volym eller att de hade stigit till hög volym. Det kan också vara att de hade haft hög omsättning nära tidigare toppar i kursgrafen, medan de har haft låg omsättning på bottnarna BIRD är ett bra exempel på en sådan aktie.
Exempel från år 2009: BOL, QEC.

Köpsignal från formation: Många aktier blev antagna till portföljen efter att de hade gett köpsignaler från formationer på de kortsiktiga diagrammen, precis som till exempel NHY. Speciellt om kursen har reagerat lite tillbaka efter köpsignalen, medan volymutvecklingen var positiv så anses detta som goda signaler.
Exempel från år 2009: GUNN, ASC.

Kurs nära golv i stigande trend: Några månader efter att börsen hade bottnat under 2003, bildades stigande trendkanaler för många av aktierna i de kortsiktiga diagrammen. Många av portföljeaktierna blev antagna till portföljen då kursen låg nära golvet, då detta indikerar på vidare uppgång, exempel ACTA.
Exempel från 2009: NEO, FUNCOM.

Kurs nära stödet: En del aktier blev antagna till portföljen då de låg nära sitt stöd, enligt det medellånga eller det kortsiktiga diagrammet. Tidigt i perioden var detta en farlig strategi, då ifall stödet bröts så skulle detta utlösa en säljsignal och därmed blev aktien oftast ett förlustköp. Efter att den stigande marknaden blev bredare och optimismen tog till, var det emellertid en mycket god strategi, för exempel se EXPERT.
Exempel från 2009: NOBI, BOL, EMS.

När motståndet brutits: Under år 2003 så hade kurserna stigit upp till motståndsnivåerna från tidigare kursnoteringar. Ett brutet motstånd utlöser köpsignaler, speciellt när dessa utlöses på ökande volym. Vid dessa tillfällen har ofta aktien antagits till Traderportföljen. Några av de bästa investeringarna har nyligen genomförts just efter dessa kriterier, för exempel se STB.
Exempel från 2009: MICR, AUSS.

Kort summerat så kan vi säga att portföljaktierna under 2003 och de vi haft i traderportföljerna hittills i år 2009 var tekniskt positiva enligt insideraffärerna. Detta gäller speciellt de kortsiktiga diagrammen. Det lades vikt på volymutveckling och candlestick-diagram, stödnivåer, brutna motstånd och signaler från kursformationer.

De bästa aktierna köptes ofta in och det var detta som även styrde vilka som såldes (detta förutsatt att en aktie behölls så länge den var tekniskt positiv, som vanligt i de ordinära modellportföljerna).


Analys av dagens situation

Då vi gick igenom traderportföljen i november i fjol såg vi att situationen liknade den vi hade vintern år 2003. Vi valde då att fortsätta med samma strategi för traderportföljen, med sin vikt på volatila aktier med stor uppgång.

Vi ser att situationen fortfarande liknar den vi hade under 2003 och att strategin bakom traderportföljerna givit god meravkastning. Traderportföljen fortsatte att göra mycket bra resultat utöver året 2003, även länge efter att börsen hade bottnat och uppgången kommit igång. Vi tror att det samma kommer att gälla nu.

Det är fortfarande många bolag som har fallit kraftigt sedan topparna under 2008. Några har kanske stigit med 50 procent eller 100 procent sedan bottnen, men ifall de först föll med 90 procent så betyder detta att de nu fortfarande har ett fall på cirka 80-85 procent sedan toppen. Uppgången är fortfarande mycket stor i en rad bolag.

Insiders har länge varit aktiva på köpsidan. Investtechs insiderbarometer för Norge respektive Sverige visar hela 80-90 procent andel köp bland affärerna det sista kvartalet och siffran är nästan lika stor det sista året. Alla insiderköp visar att många insiders är positiva till egna bolag och att de fundamentala förhållandena kanske inte är så illa som många varit rädda för.

Samtidigt ser vi att optimismen börjar komma tillbaka bland investerarna. Efter ett lågt mål på under fem procent optimister före jul ifjol (graden av optimister mäts vid Investtechs hausseindex). Den 6:e maj steg graden optimister till runt 50 procent i Norge och 70 procent i Sverige. Investerarna börjar igen se den långsiktiga meravkastningen som ligger i aktiemarknaden och inte bara den kortsiktiga risken. Detta medför att pengarna strömmar till marknaden igen. Detta kommer att utlösa köpsignaler vid olika tidspunkter i olika bolag. Genom att använda teknisk analys på kort sikt, kommer man kunna se nyhetsströmmen med budskapet att aktiemarknaden kommer vända. Man ser även var optimismen ökar mest, mängden pengar som kommer in och man har chansen att följa efter strömmen innan de flesta andra.


Strategi i dagens marknad

Baserat på framgångskriterier från år 2003, som också har gett goda resultat hittills i år, så tror vi att receptet nedan kommer att ge goda resultat i aktiemarknaden framöver. En förutsättning är att man har anledningatt följa marknaden relativt tätt och önskar ta en hög risk. Var uppmärksam på att strategin även kan ge stora förluster ifall marknaden skulle falla. Statistiskt anses emellertid risk/belöningsförhållandena (alltså i och med vinstchansen får man ta risken i beaktning) som kan vara mycket stor i och med en sådan strategi.
  • Köp aktier bara i bolag där insiders är positiva. Detta ger en säkerhet vid att människor som känner till den fundamentala sidan i bolaget bra är positiva och antar att kursen är på väg upp.
  • Volymutvecklingen skall vara positiv. Detta ses enklast genom att ”VolBal”-pilarna under standarddiagrammet är gröna och pekar uppåt. Det är viktigast att den första pilen, som gäller för sista veckan är positiv. För att få en extra god bild av volymutvecklingen bör candlestick-diagrammet studeras. Då skall vi helst se att att de höga volymkolumnerna är gröna (hög volym under dagar med uppgång), medan de låga kolumnerna är röda (låg volym under dagar med nedgång). Några av de bästa anledningarna till köp får man när kursen reagerar nedåt på låg volym efter en period med uppgång. En positiv volymutveckling räknas som en tidig signal på att en fallande trend är över och att en stigande trend kommer att ta vid. Om man önskar att tidigt gå in i aktier, för att konkreta köpsignaler ges är det också väldigt viktigt att studera volymutvecklingen.
  • Även positiv divergens i RSI mot kursen, det vill säga att RSI-kurvan stiger medan kurskurvan faller eller går sidlänges, räknas som en ledande indikator. Man kan gärna kombinera dessa, men Investtechs erfarenhet är att RSI ofta ger alltför tidiga signaler, som att volymutvecklingen då är en mer pålitlig indikator.
  • Köpsignaler från omvänd-huvud-och-skuldra-formationer, dubbel-botten-formationer och rektangelformationer räknas som goda indikationer på att en stigande trend har börjat. Dessa indikerar att pessimisterna nu har lyckats sälja sina aktier och att optimisterna har tagit över styrningen. En uppgång i volymen samtidigt med köpsignalen kommer att förstärka signalen. De allra bästa köpen kan man få då kursen faller tillbaka på avtagande volym, ned mot stödet vid formationen, efter att ha varit uppe i några dagar.
  • Generellt ger brutet motstånd goda signaler i en stigande marknad. Här har det legat säljare som önskar att hoppa av på tidigare toppar i kursen eller på nivåer där de går break even. När kursen bryter upp, betyder detta att säljarna försvunnit men att det fortfarande finns intresse att köpa. Därmed är det uppdukat för en fin vidare uppgång. Det är nu även stöd där motståndet var tidigare, så att nedgång i många tillfällen är liten.
  • Aktier som har vänt, har gärna etablerat en stigande trend på kort sikt, men reagerat tillbaka de sista dagarna eller veckorna, är också kandidater. I en stigande marknad håller stödet nästan alltid. Ingångskursen blir då god och uppgången bra.
  • Var klar över risken att förlora snabbt. Om marknaden skulle vända nedåt kan speciellt högriskaktier falla mycket. Det tipsas emellertid om att använda sig utav automatisk stop loss, speciellt i mindre likvida aktier. Sätt gärna stop loss gränser, men gör de helst manuellt.


Hjälpmedel

Hur skall man finna aktier som passar i en sådan strategi? Investtech har flera verktyg som kan vara nyttiga.

De olika tekniska diagrammen visar identifierade trender, volymutveckling, stöd och motstånd, formationer osv. När man har funnit enskilda bolag som man har ett intresse i, så är detta det perfekta tillfället att bestämma sig för passande limits och timingen av köp och sälj.

Menyvalet Signaler ger en översikt över aktierna som har gett köpsignaler från olika indikationer, till exempel dubbel-botten-formationer. Detta kräver Proffesional-abonnemanget.

Top50 visar aktierna som är mest positiva baserat på tekniska kriterier, eventuellt med tillägg av insiderkriterier. Aktier som ligger i stigande trender, ligger nära stödet eller har brutit genom motståndet och har en positiv utveckling, kommer till exempel att ligga högt på en sådan lista. Den kortsiktiga listan anses som mest aktuell, kanske i tillägg till listan baserad på totalanalys där även insideraffärerna räknas med. Dessa kräver då Trader och proffesional-abonnemanget. Även Topp50 på medellång sikt (Investor-abonnemanget) anses mycket värdefull, då allra mest när uppgången har pågått en stund.

Handelsmöjligheter visar aktier som har stärkta kombinationer av tekniska kriterier. Här anges även förslag till goda köpkurser, stop loss och målkurser. Tjänsten är tillgänglig för Proffesional-abonnenter.

Traderportföljerna uppdateras varje onsdag morgon för Sverige och varje fredag morgon för Norge. Se här för att få idéer till vilka aktier som kan köpas. Var emellertid varsam med att följa portföljerna direkt, då enskilda aktier kan röra sig mycket från start. Det kan då vara en bättre strategi att finna andra liknande aktier eller lägga limits och köpa under loppet av en eller två dagar än att vara alltför aggressiv med att komma in sig.

Rankinglistorna över aktierna som är mest positiva enligt insideraffärerna kan ge goda idéer till aktier som är fundamentalt positiva. Så kan man köpa dessa när de också är tekniskt positiva eller volym och/eller RSI indikerar att de skall vända uppåt. I-ikonen på diagramsidorna ger detaljer som insideraffärer för varje enskild aktie.

 


Die Anlageempfehlungen werden von Investtech.com AS ("Investtech") ausgearbeitet. Investtech übernimmt keine Haftung für die Vollständigkeit oder Richtigkeit der jeweiligen Analyse. Ein etwaiges Engagement aufgrund der aus den Analysen resultierenden Empfehlungen/Signale erfolgt zur Gänze für Rechnung und Risiko des Anlegers. Investtech haftet nicht für Verluste, die sich direkt oder indirekt infolge der Nutzung von Investtechs Analysen ergeben. Angaben zu etwaigen Interessenkonflikten gehen stets aus der Anlageempfehlung hervor. Weitere Informationen zu Investtechs Analysen finden Sie unter disclaimer.


Die Anlageempfehlungen werden von Investtech.com AS ("Investtech") ausgearbeitet. Investtech übernimmt keine Haftung für die Vollständigkeit oder Richtigkeit der jeweiligen Analyse. Ein etwaiges Engagement aufgrund der aus den Analysen resultierenden Empfehlungen/Signale erfolgt zur Gänze für Rechnung und Risiko des Anlegers. Investtech haftet nicht für Verluste, die sich direkt oder indirekt infolge der Nutzung von Investtechs Analysen ergeben. Angaben zu etwaigen Interessenkonflikten gehen stets aus der Anlageempfehlung hervor. Weitere Informationen zu Investtechs Analysen finden Sie unter disclaimer.

Titlex

OK
+

Om cookies

Investtech använder cookies. Genom att fortsätta surfa på webbplatsen accepterar du vår användning av cookies. Läs mer om cookies.

Vår användning av cookies/h2>

När du använder vår webbplats lagrar vi en cookie på din enhet. Cookien används för att känna igen din enhet så att dina inställningar fungerar när du använder vår webbplats. Informationen som lagras är helt anonymiserad. Cookies raderas automatiskt efter en viss tid.

Nödvändiga cookies

Investtech använder cookies för att säkerställa grundläggande funktioner som sidnavigering och språkval. Utan sådana cookies fungerar inte webbplatsen som den ska. Du kan därför inte reservera dig mot dessa. Om du fortfarande vill inaktivera sådana cookies kan du göra det i din webbläsarinställningar. I inställningarna för Cookies lägg till denna webbplats i listan över webbplatser som inte får spara cookies på din enhet.

Cookies från Google

Vi använder tjänster från Google Analytics och Google AdWords. Dessa registrerar cookies på din enhet när du besöker vår webbplats. Google registrerar din IP-adress för att kunna föra statistik över användaraktivitet på webbplatsen. IP-adressen är anonymiserad, så att vi inte har någon möjlighet att koppla aktiviteterna till en specifik person. Vi använder denna statistik för att kunna erbjuda mer intressant innehåll på hemsidan och för att ständigt förbättra oss. Google AdWords samlar in data så att vår annonsering på andra webbplatser ger bättre resultat. Vi kan inte spåra personuppgifter.

Tillåt cookies från Google